Τις νέες λίστες με τα προϊόντα που απαρτίζουν το «καλάθι του νοικοκυριού» δημοσιοποιούν σήμερα οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ ενώ προστίθενται και οι κατηγορίες που απευθύνονται σε καταναλωτές με ειδικές διατροφικές ανάγκες.

Έτσι από σήμερα, «μπαίνουν» οι κατηγορίες «Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για κατανάλωση από διαβητικούς (πχ. στέβια)» καθώς και τα «Προϊόντα βρώμης» με τις επιχειρήσεις να πρέπει να εντάξουν ένα προϊόν από καθεμία από τις παραπάνω κατηγορίες στα «καλάθια» τους.

Παράλληλα προκειμένου να παραμείνει ίδιος ο αριθμός των κατηγοριών ώστε να μην «ξεχειλώσει» το «καλάθι του νοικοκυριού» συγχωνεύονται οι κατηγορίες «Σερβιέτες» και «Ταμπόν» ενώ διαγράφεται εκείνη με τα προϊόντα «Τσάι ή χαμομήλι».

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία «κατεψυγμένα λαχανικά» στην οποία έως τώρα τα σούπερ μάρκετ επέλεγαν ανάμεσα σε αρακά, μπάμιες ή φασολάκια πλέον θα πρέπει να συμπεριλάβουν δύο από τα παραπάνω προϊόντα. Αυτό γίνεται για τους καταναλωτές με διαβήτη καθώς ο αρακάς είναι από τα προϊόντα που δεν θεωρούνται κατάλληλα για τη διατροφή τους.

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τις τιμές

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης με βάση την πρώτη ανάλυση των στοιχειών για την πέμπτη εβδομάδα λειτουργίας του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», «από τα 816 προϊόντα με τη χαμηλότερη τιμή ανά κατηγορία, ανά αλυσίδα, τα 43 αυξήθηκαν οριακά, τα 192 μειώθηκαν, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν στην ίδια τιμή.

Σημειώνεται ότι έως τώρα στο «καλάθι του νοικοκυριού» συμμετέχουν 16 επιχειρήσεις και συγκεκριμένα 13 αλυσίδες σούπερ μάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος, Βazaar, Γαλαξίας, Discount Market, Κρητικός, Lidl, Μασούτης, Market In, My Market, Σκλαβενίτης, ΣΥΝΚΑ, Πίτσιας, Χαλκιαδάκης), το οnline Efresh.gr και oι πλατφόρμες efood και Wolt.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στο μέτρο έχουν εκφράσει και άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι οποίες δεν αποκλείεται να ενταχθούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Από την 1η Δεκεμβρίου επίσης τίθεται σε ισχύ το μέτρο της υποχρεωτικής ειδικής σήμανσης. Το ειδικό σήμα θα τοποθετείται υποχρεωτικά δίπλα στην ένδειξη τιμής αγοράς κάθε προϊόντος που έχει ενταχθεί στο «καλάθι του νοικοκυριού» στο ράφι, σε διακριτό καρτελάκι τετράγωνο ή ορθογώνιο, με διαστάσεις τουλάχιστον ίσες με 8 εκατοστά Χ 8 εκατοστά, ή έχει σχήμα κυκλικό, με διάμετρο τουλάχιστον ίση με 8 εκατοστά, επί του οποίου έχει τυπωθεί το ειδικό (έγχρωμο) σήμα.

Εντός των επόμενων ημερών τέλος αναμένονται και οι ανακοινώσεις από πλευράς του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με το λεγόμενο εορταστικό «καλάθι του νοικοκυριού» που σχεδιάζεται, ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σε αυτό αναμένεται να συμπεριληφθούν τόσο χριστουγεννιάτικα γλυκά όπως η βασιλόπιτα, όσο και άλλα είδη κρέατος που καταναλώνονται τις γιορτές, πέραν δηλαδή του κοτόπουλου και χοιρινού που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις κατηγορίες που έχουν ήδη διαμορφωθεί.


cnn.gr