Αύξηση των εκτάσεων και της παραγωγής στις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες (κτηνοτροφικά μπιζέλια, κουκιά, λούπινα) και ηλίανθου έφεραν οι παρεκκλίσεις που χορηγήθηκαν τον Μάρτιο του 2022 από την Κομισιόν, για καλλιέργεια σε γη υπό αγρανάπαυση, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κομισιόν, η προσωρινή αναστολή του μέτρου της αγρανάπαυσης, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των σπαρμένων εκτάσεων πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, που προορίζονται για ζωοτροφές για το 2022/23. Η αύξηση αυτή αναμένεται να αγγίξει το 6% (2,2 εκατ. εκτάρια). Συγχρόνως αναμένεται και αύξηση των εξαγωγών των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών κατά 19% σε σύγκριση με πέρυσι.

Την ίδια στιγμή, οι αγρότες χρησιμοποίησαν αυτήν την παρέκκλιση για να φυτέψουν ηλίανθο, λόγω των σχετικά χαμηλών απαιτήσεων της καλλιέργειας σε νερό και λίπανση. Ως εκ τούτου, οι εκτιμώμενες εκτάσεις σποράς ηλίανθου αγγίζουν τα 4,7 εκατ. εκτάρια, σημειώνοντας αύξηση 7,8% συγκριτικά με πέρσι. Αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η παραγωγή ηλίανθου στην ΕΕ αναμένεται να φτάσει στο ιστορικό υψηλό των 11,1 εκατομμυρίων τόνων (+7,8%).

Τα δημητριακά

Τους 286,4 εκατ. τόνους, 2,5% χαμηλότερη από την περίοδο 2021/22 αναμένεται να φθάσει η παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ.

Αν και η ΕΕ έχει σχετικά υψηλά αποθέματα δημητριακών, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται η ζήτηση για ζωοτροφές και για δημητριακά για την παραγωγή βιοκαυσίμων να μειωθεί κατά 1,3% και 3% αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές των δημητριακών παραμένουν πολύ υψηλές.

in.gr