Σοκαριστικοί είναι οι διάλογοι των μελών του κυκλώματος που μετέφερε μετανάστες από τρίτες χώρες στην Ελλάδα και στη συνέχεια σε ευρωπαϊκές χώρες. Οι συνομιλίες της εγκληματικής οργάνωσης που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ., ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, και είναι ενδεικτικές του πώς έστηναν «δουλειές» με ταρίφα τα 10.000 ευρώ.

Από την έρευνα προκύπτει ότι τα μέλη της οργάνωσης εμπλέκονται συνολικά σε:

-2.322 παράνομες μεταφορές αλλοδαπών-μεταναστών, έναντι τουλάχιστον της χρηματικής αμοιβής των 4.000 ευρώ,
-περισσότερες από 8.000 καταρτίσεις πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, έναντι τουλάχιστον της χρηματικής αμοιβής των 500 ευρώ,
-τουλάχιστον 550 διαθέσεις καταλυμάτων στους υπό αναχώρηση αλλοδαπούς.

Σημειώνεται πως το συνολικό παράνομο οικονομικό όφελος των μελών της οργάνωσης ξεπερνά τα 9.000.000 ευρώ, ενώ έχουν συλληφθεί 41 άτομα.

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Έτσι δρούσε – Οι διάλογοι

F: Πήγαινε στην δεξιά. Έχει ανοίξει στα δεξιά για το boarding και να φέρεις τον SADIK.
«Άγνωστος»: Έχει όμως αστυνομικούς.
F: Αυτοί οι αστυνομικοί ελέγχουν για την σειρά. Το κατάλαβες τι
είπα; Εσύ πήγαινε δεξιά και προχωράς.
«Άγνωστος»: Μας είπαν να περιμένουμε. Να περιμένω ή να φύγω;
F: Οκ άφησε το παιδί και εσύ έλα προς τα εμένα.
«Άγνωστος»: Ο αστυνομικός κοιτάει όμως συνέχεια εμένα. Και κοιτάει το παιδί. Νομίζω όταν πάει στον έλεγχο ζώνης ο αστυνομικός μπορεί να τον πιάσει.
F: Όχι μην ανησυχείς. Έχει έναν αστυνομικό στην ζώνη στον έλεγχο. Στην ζώνη έχει 1 ή 2 αστυνομικούς; Δεν το βλέπω καλά πήγαινε εσύ να το δεις.
«Άγνωστος»: Ναι είναι 2.
F: Ξεκίνησαν τα παιδιά να πάνε στον έλεγχο;
M: Κοίτα να δεις , έχω φτιάξει ένα δρομολόγιο. Είναι ασφαλής τρόπος, με κανένα ρίσκο. Αυτή η μεταφορά είναι πάνω στα χέρια μου , κατάλαβες; Από Ντάκα θα ανέβουν και θα κατέβουν στην Αθήνα , είναι με αεροπλάνο η μεταφορά.
«Άγνωστος»: Από Ντάκα να έρθουν εδώ. Αυτό εννοείς; Τότε θα μιλήσω να βρω ανθρώπους αν θέλουν να φέρουν κάποιον συγγενή εδώ
M: Ναι ναι έτσι.
«Άγνωστος»: Άμα είναι έτσι , θα βρω πολλούς ανθρώπους
M: Θα πεις στα παιδιά ότι το ποσό είναι 10.000 ευρώ και αν φοβούνται να δώσουν λεφτά , δεν υπάρχει πρόβλημα. Ας τα αφήσουν σε κάποιο μαγαζί.
«Άγνωστος»: Ναι θα τα αφήσουν σε κάποιο εγγυητή

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Οι οδηγίες για τα ρούχα

P: Ναι το δρομολόγιο το δικό μου είναι μέχρι τη Βοσνία….. Αύριο εσύ έχεις πολύ δουλειά. Πρώτα από όλα θα πάς στην αγορά και θα πάρεις ένα FULL FACE.
«Άγνωστος»: Και ζακέτα και παπούτσια;
P: όχι πρώτα πρέπει FULL FACE. Το δεύτερο είναι τα γάντια για τα χέρια αλλά τα μεγάλα όχι τα κοντά. Και τρίτο είναι αδιάβροχο τα μακριά. Και μία ζακέτα και παπούτσια. Και κάλτσα θα πάρεις αυτή που έχει γούνα από μέσα. Κατάλαβες; Από αυτά θα πάρεις 3-4 ζευγάρια. Και απλές κάλτσες να πάρεις άλλες 3-4 ζευγάρια. Αυτά είναι. Κατάλαβες;
«Άγνωστος»: Να πάρω υπνόσακο;
P: Ναι ναι να πάρεις έναν.
«Άγνωστος»: Θα βρω εδώ;
P: Ναι θα βρεις. Και να πάρεις και ένα powerbank για το κινητό σου. Και αύριο απόγευμα να είσαι στην Αθήνα.

Το μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ.

R: Έχω περάσει
Z: Δεν θα μου πεις που πέρασες;
Z: Πέρασε πέρασε BIZOU, εντάξει; Πέρνα πέρνα και προχώρα.
«Έλληνας»: Τους πέρασε όλους; Δεν πέθανε κανείς;
Z: όχι όχι ρε μαλ@@@, τρελός είσαι;
R: Πάνω στο βουνό είναι ένα σταματημένο αυτοκίνητο από την αστυνομία.
Z: τι;
R: Μέσα το περιπολικό έχει αναμμένα φώτα και έχει αστυνομικούς.
Z: Εσύ τους βλέπεις;
R: Ναι το φως του περιπολικού είναι αναμμένο και κάθεται μέσα ο αστυνομικός.
Z: Εσάς σας βλέπει;
R: Εμείς αν σηκωθούμε θα μας δει. Για αυτό καθόμαστε κάτω. Αν θα έρθει εδώ το όχημα και σταματήσει θα μας δουν.
Z: Έρχεται, είναι κοντά. Ότι θέλει ο θεός ας γίνει.
R: Έρχεται αυτοκίνητο;
Z: Ναι τώρα θα έρθει σηκωθείτε όλοι.
«Έλληνας»: Πες τους να προσέχουν
Z: Είναι όλα καλά μην αγχώνεσαι.
R: Όταν έρθει το αυτοκίνητο να ανεβούνε όλοι;
Z: Ακόμα φαίνεται το περιπολικό; Βλέπεις;
R: Ναι εμείς το βλέπουμε
Z: Τα φώτα του περιπολικού είναι προς εσάς ή αλλού;
R: Ναι κάθεται στο βουνό αλλά τα φώτα είναι προς το δρόμο.
«Έλληνας»: Πες τους μόλις έρθει το αμάξι να φορτώσει και να φύγει.
Z: Μόλις τους ανεβάσεις να με ειδοποιήσεις. Έρχεται σε ένα λεπτό. Το περιπολικό έφυγε;
R: όχι κάθεται εκεί.

Πώς η ΕΛΑΣ έφτασε στα ίχνη τους

Tο πτώμα μίας γυναίκας που πέθανε κατά την μεταφορά της από την Τουρκία στην Ελλάδα, ήταν η αιτία να εντοπιστεί η δράση ενός πολυεθνικού κυκλώματος σύγχρονων «δουλεμπόρων» που εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

«Θάνατος γυναίκας την 21/03/2023 κατά την διακίνηση της από την Ελληνοτουρκική μεθόριο, με τα μέλη της οργάνωσης να “εξαφανίζουν” το πτώμα» αναφέρει το διαβιβαστικό της αστυνομίας.

Τα μέλη της οργάνωσης γνώριζαν τον κίνδυνο που διατρέχουν τα υπό διακίνηση άτομα, πλην όμως αποκλειστικός τους στόχος ήταν μόνο το οικονομικό όφελος από την λαθροδιακίνηση μεταναστών.

Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, προέκυψε ότι σε παράνομη μεταφορά που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από την Τουρκία στην Ελλάδα, μέσω του ποταμού Έβρου, μια γυναίκα έχασε την ζωή της λόγω των συνθηκών μεταφοράς.

«Τον θάνατο της ανωτέρω γυναίκας επιχείρησαν να συγκαλύψουν οι δουλέμποροι, τόσο απο τις Αρχές, όσο και από τους υπόλοιπους διακινούμενους με σκοπό να μην δυσφημιθεί η δραστηριότητα τους, και να καταφέρουν να διατηρήσουν τις “τιμές” στην ήδη υπάρχουσα κατάσταση» αναφέρει το σχετικό διαβαβαστικό.

Γι΄ αυτό δύο από τους διακινητές του κυκλώματος κατηγορούνται επιπλέον και για «ανθρωποκτονία από δόλο».

Το οικονομικό όφελος του κυκλώματος από την διακίνηση 2.322 μεταναστών από την Ασία και την Αφρική, ξεπερνάει τα 9.000.000 ευρώ.

Στις επικοινωνίες τους, χρησιμοποιούσαν τις διαδυκτιακές εφαρμογές WhatsApp, Imo, Messenger, Signal, Telegram και Viber, ώστε να αποφεύγουν τυχόν καταγραφή των συνομιλιών τους, ενώ υπενθύμιζαν στον συνομιλητή τους, να μην αναφέρουν οτιδήποτε ας αυμβατική κλήση επικοινωνίας.

Το «στρατηγείο» της οργάνωσης ήταν στη Νέα Μανωλάδα της Ηλείας. Εκεί διέμενε ο 38χρονος αρχηγός του κυκλώματος διακινητών – υπήκοος Μπανγκλαντές – ο οποίος συντόνιζε τα υπόλοιπα 95 μέλη της εγκληματικής ομάδας, και στους οποίους είχε αναθέσει και διαφορετικούς ρόλους.

Τα εκατομμύρια ευρώ του εγκληματικού δικτύου, διακινούνταν μέσω του συστήματος «Hawala», το οποίο πρόκειται για άτυπο σύστημα μεταφοράς χρημάτων με…καταγωγή από την Ασία, που δεν ακολουθεί την παραδοσιακή μέθοδο κίνησης χρημάτων μέσω του τραπεζικού συστήματος και η μεταφορά των χρηματικών ποσών γίνεται δια μέσου «καταστημάτων-βιτρίνες».

Οι βασικοί λόγοι χρησιμοποίησης του είναι το χαμηλό κόστος, η γρήγορη παράδοση των χρημάτων, η δύσκολη ανίχνευση της μεταφοράς από τις αρχές (ρυθμιστικές, τραπεζικές, δικαστικές, φορολογικές) και η…ευκολία στο ξέπλυμα του «μαύρου» χρήματος.

vradini.gr

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.