Μία συνταγή για τα πιο εύκολα και αφράτα σπιτικά κρουασάν βουτύρου.

ΥΛΙΚΑ

9 γρ.ξερή μαγιά

240 γρ.ζεστό νερό (προσοχή, όχι καυτό. Περίπου 40°C)

1 κ.σ.ζάχαρη

2κρόκοι αυγού

240 γρ.γάλα ζεστό

0,5 κ.γ.αλάτι

800 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις

230 γρ.βούτυρο αγελαδινό

1ασπράδι αυγού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολάκι, διαλύουμε την μαγιά στο ζεστό νερό μαζί με τη ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά

Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους των αυγών και τους χτυπάμε καλά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα

Προσθέτουμε σταδιακά το αλάτι, το μείγμα της μαγιάς και 50 γραμμάρια από το αλεύρι και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να είναι λείο το μείγμα μας

Βάζουμε το βούτυρο σε κομματάκια στο υπόλοιπο αλεύρι και το τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει σαν χοντρή άμμος. Προσθέτουμε το υγρό μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής για 2-3 λεπτά

Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες

Μόλις παγώσει καλά η ζύμη, την μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια μας

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια και με έναν πλάστη ανοίγουμε σε στρογγυλή ζύμη διαμέτρου περίπου 35 εκατοστών. Κόβουμε σε 12 τριγωνικά κομμάτια

Τυλίγουμε το κάθε κομμάτι από την μεγάλη του πλευρά μέχρι να πάρουν όλα την μορφή του κρουασάν

Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη και τα βάζουμε σε ταψί φούρνου το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Καλύπτουμε με πετσέτα κουζίνας και τα αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιάσουν τον όγκο τους, για περίπου 1-1,5 ώρα

Χτυπάμε ελαφρώς το ασπράδι του αυγού και αλείφουμε τα κρουασάν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190oC για περίπου 20 λεπτά

Σερβίρουμε σκέτα, με αλμυρές γεμίσεις (πχ τυριά, αλλαντικά, λαχανικά) ή γλυκές γεμίσεις (πχ. βούτυρο, μαρμελάδα, πραλίνα κ.τ.λ)

govastileto.gr