«Αυτό το φαινόμενο εντάσσεται μέσα σε αυτό που λέμε “κλιματική κρίση” καθώς εξελίχθηκε πάρα πολύ γρήγορα. Εκεί που αναμενόταν ύψος βροχής 30-40 χιλιοστών, τελικά υπερέβη τα 100-130 εκατοστά μέσα σε λίγα λεπτά. Είχαμε βροχή για 30 λεπτά και η πλημμύρα διήρκησε 10 λεπτά», εξηγεί στο CNN Greece ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμενος στη φονική κακοκαιρία στην Κρήτη το Σάββατο. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλημμύρα αυτή ήταν αναπόφευκτη ακόμα κι αν ήταν μεγαλύτερος ο αγωγός του αντιπλημμυρικού έργου που υπάρχει στην Αγία Πελαγία.

«Η πλημμύρα εξελίχθηκε πολύ γρήγορα, το νερό που έπεσε παρέσυρε μεγάλους όγκους εδάφους και διαφόρων υλικών, πετρωμάτων και αντικειμένων, με αποτέλεσμα όλη αυτή η μάζα να πάει προς τα κάτω. Ο αγωγός δεν μπορούσε να παραλάβει σε καμία περίπτωση όλα αυτά. Δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η πλημμύρα ακόμα κι αν ήταν μεγαλύτερος ο αγωγός… Δεν υπήρχαν λάθη στο αντιπλημμυρικό έργο, γιατί εκμεταλλεύτηκαν ότι μπορούσαν από άποψη διαστάσεων μέσα στον οικιστικό χώρο», συμπληρώνει ο ίδιος.


cnn.gr