Έντονο προβληματισμό δημιουργεί τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην κυβέρνηση η έκρηξη βίας στο Ισραήλ, και κυρίως οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες.

Από τη σύγκρουση του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους κερδισμένοι βγήκαν ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νετανιάχου, οι σκληροπυρηνικοί της Χαμάς και ο… Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να λανσάρει τον εαυτό του για άλλη μία φορά ως τον προστάτη των μουσουλμάνων και να ανεβάσει τις μετοχές του στον ισλαμικό κόσμο.

Ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής, παρά τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς και με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαΐλ Χανιγιέχ, την πρώτη μέρα των συγκρούσεων και των επιθέσεων στο τέμενος Αλ Ακσά…

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών οι επιτελείς εξέφρασαν τους φόβους τους για μία κλιμάκωση των επεισοδίων που θα καταστεί ανεξέλεγκτη, αφού σχεδόν όλοι οι παράγοντες της διεθνούς σκηνής θα κληθούν να πάρουν θέση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, που επικαλούνται πηγές του εβραϊκού κράτους, η Τουρκία φέρεται να έβαλε το χέρι της στην έναρξη των συγκρούσεων αφού υποψιάζονται πως πίσω από τα αιματηρά επεισόδια θα μπορούσαν να βρίσκονται οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες δρουν στην Ιερουσαλήμ, και οι Αρχές της χώρας το γνωρίζουν. Δεν είναι τυχαίο ότι το Ισραήλ βομβάρδισε κτίριο στο οποίο, σύμφωνα με το πρακτορείο «Αναντολού» στεγάζονται γραφεία τουρκικής ΜΚΟ στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στο παρελθόν πραγματοποιήθηκαν και απελάσεις Τούρκων υπηκόων, που κατηγορήθηκαν για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς, και για κατασκοπεία εις βάρος του Ισραήλ.

Η αλήθεια είναι πως ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει πως τυγχάνει αυξημένης δημοτικότητας στις τάξεις των Παλαιστινίων, γιατί εκτός από την αυξανόμενη εγκατάλειψη της Παλαιστίνης από τις αραβικές κυβερνήσεις μετά τις Συμφωνίες του Αβραάμ τον Σεπτέμβριο του 2020, η τύχη της Παλαιστίνης θα παραμείνει το κύριο ενωτικό στοιχείο σε περιφερειακό επίπεδο. 

Είναι αλήθεια, επίσης, πως τις τελευταίες ημέρες, ο αραβικός κόσμος, από τον Λίβανο έως την Ιορδανία, έχει εκφράσει την υποστήριξή του προς τον παλαιστινιακό λαό, και ο Τούρκος πρόεδρος το έχει αντιληφθεί.

Οι επιτελείς του ΥΠ.ΕΞ. αναφέρουν ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ενσυνείδητα τον παλαιστινιακό αγώνα για το εκλογικό του σώμα, το οποίο τάσσεται συντριπτικά υπέρ της Παλαιστίνης, αλλά και των αραβικών λαών. 

Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη δημοτικότητα που χαίρει στους Παλαιστίνιους, ενώ «την ίδια στιγμή, αυτή η σύγκρουση μπορεί να τινάξει στον αέρα τις νέες σχέσεις και συμμαχίες του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και άλλες χώρες, μπορεί να ανατρέψει την πορεία σύναψης σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και να αναγκάσει την Αίγυπτο να ξανασκεφθεί μερικά κοινά έργα με το Ισραήλ που αφορούν την Ενέργεια και όχι μόνο αυτή», λέει στη «Βραδυνή της Κυριακής» κορυφαίος βετεράνος, πια, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είδε, επίσης, μία ανέλπιστη ευκαιρία να εδραιώσει την κυριαρχία του στο Ισραήλ, όπου ακόμη δεν υπάρχει κυβέρνηση, ενώ η Χαμάς βλέπει τις μετοχές της να ανεβαίνουν, και παρατηρητές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στην περιοχή, λένε ότι αυξάνει τις δυνάμεις της πλέον και στη Ραμάλα, το προπύργιο της PLO και του Μαχμούτ Αμπάς. 

Επίσης, η Ρωσία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία αναμένεται να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στην περιοχή, καθώς αναμένεται να αναλάβουν διαμεσολαβητικό ρόλο.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η παλαιστινιακή υπόθεση μπορεί να αναγεννήσει τον Ερντογάν, σε μία εποχή κατά την οποία είχε απομονωθεί. Ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του έχουν προβεί σε επιθετικές δηλώσεις κατά του Ισραήλ, επενδύοντας στην αποδοχή του αραβικού κόσμου, εν όψει πιθανών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. 

Τα «εξαπτέρυγα του Σουλτάνου»

Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Τουρκίας, Ιμπραΐμ Καλίν, εξέφρασε με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο τις προθέσεις του Ερντογάν απέναντι στα τεκταινόμενα στο Ισραήλ.

Μεσανατολικό: Έβαλε το χέρι του ο Ερντογάν στην κρίση με το Ισραήλ

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται στους Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ και να εμποδίσει τους κατακτητές εποίκους να εισέλθουν στο Ιερό Τέμενος. Το Ισραήλ φέρει την αποκλειστική ευθύνη για οποιαδήποτε βία. Ο κόσμος πρέπει να ενεργήσει για να σταματήσει αυτήν την ατελείωτη ισραηλινή επιθετικότητα εναντίον άοπλων πολιτών στη χώρα τους», δήλωσε προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ισραήλ.

Μαζί του, επίσης, και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, γνωστός φανατικός ισλαμιστής, Φαχρετίν Αλτάν, ο οποίος δήλωσε: «Ο πρόεδρός μας ήταν πάντα δίπλα στους Παλαιστίνιους αδελφούς και αδελφές μας στον δίκαιο αγώνα της Παλαιστίνης».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»


vradini.gr