Η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων ευρωπαϊκών οργανισμών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 στο Δημαρχείο Μεσσήνης, στο πλαίσιο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Youth for Europe (Y4EU).

Το σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου, του Δημάρχου του Δήμου Felsolsolca της Ουγγαρίας Tamas Szarka, του Δημάρχου του Δήμου Paneveys της Λιθουανίας Rytis Rackauskas, του Δημάρχου του Sorano της Ιταλίας Vanni Pierandrea, του εκπροσώπου του Δήμου Saint Julien’s της Μάλτας Guido Dalli και της εκπροσώπου από την Ιταλία Letizia Tessicini.

Το έργο U4EU έχει στόχο να ενθαρρύνει τη συμμετοχή νέων πολιτών από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία και το Βέλγιο στις δημοκρατικές διαδικασίες και στα κοινά και να τους δώσει την ευκαιρία να εκφράσουν τις ανησυχίες και το όραμά τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα EUROPE FOR CITIZENS της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολούθησε η ανταλλαγή δώρων και αναμνηστικών και συζητήθηκαν από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών ομάδων ζητήματα διαπολιτισμικής και κοινωνικής ευαισθητοποίησης των νέων, στις τοπικές κοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των οργανισμών που συμμετείχαν, παρουσίασαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Δήμου και τις σχετικές δράσεις και καλές πρακτικές για τους νέους, χθες στην αίθουσα πολλαπλών Χρήσεων του Χώρου Ανάδειξης Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δημοτικού σχολείου Καρτερολίου.

Την Παρασκευή πρώτη ημέρα περιήγησης των συμμετεχόντων στον Δήμο Μεσσήνης έγινε ξενάγηση στην Αρχαία Μεσσήνη και στο Ανδρομονάστηρο, ενώ αργότερα ο Δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος, καλωσόρισε στο γραφείο του τους Δημάρχους των χωρών συμμετοχής.


Πηγή