Του Σπύρου Συμεών για την Romfea.gr


Πολλές φορές οι επισκέψεις σε φιλικά σπίτια σε φέρνουν μπροστά σε εκπλήξεις. Όσο καλά κι αν γνωρίζεις κάποιον πολλές πτυχές της ζωής του πιθανώς να μην σου έχουν γνωστοποιηθεί.

Έτσι έγινε και σε μια πρόσφατη επίσκεψη μου στο σπίτι του καλοκάγαθου και πολύ αγαπητού μου φίλου και ιερέα, πατέρα Σταύρου Παπασπύρου εφημέριου του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Μεσολογγίου.

Αν και τον γνωρίζω αρκετά χρόνια και ξέρω πολλές πτυχές και στιγμές από την ζωή του, ενώ μου έχει αφηγηθεί πολλά κατά τις επισκέψεις μου για την ζωή του, για όσους γνώρισε αλλά και για τα διδάγματα τα οποία πήρε από αυτούς δεν έτυχε ποτέ να μιλήσουμε για την γνωριμία του με τον Γέροντα Βησσαρίωνα το καύχημα της μονής Αγάθωνος.

Ανάμεσα στις πολλές φωτογραφίες που έχει στην βιβλιοθήκη του ήταν κι αυτή που σήμερα σας παραθέτω, δεν την είχα προσέξει και όταν τον ρώτησα μου ανέφερε εν μέσω πολλών τα οποία ίσως τα αναφέρουμε άλλη φορά πως στην φωτογραφία ο δεξιά ιερωμένος είναι ο ίδιος, ενώ ο αριστερά είναι ο μακαριστός π. Ειρηναίος Γεωργαντής, ο λαϊκός εικονιζόμενος είναι ο μακαριστός πλέον και πολύ καλός του φίλος ο τότε Δημητράκης (όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του) Ζαχαράκης και μετέπειτα ηγούμενος της μονής Αγάθωνος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός ενώ στην μέση βρίσκεται ο γέροντας Βησσαρίων ο όσιος γέροντας της μονής όπου πριν λίγα χρόνια σε εργασίες στο κοιμητήριο της μονής όταν ανοίχθηκε ο σεπτός τάφος του βρέθηκε ευωδιάζων το λείψανο του και ανέπαφο στην φθορά φέροντας στο φως ένα πλήθος θαυμαστών περιστατικών από την βιοτή του σεπτού και αγιασμένου γέροντος Βησσαρίωνος…!!

gerontas bissarionas 1