Σχετικά με τα ευρύματα της πλατείας Παπαχαραλάμπους που έρχονται στο φως απο τις εργασίες ανάπλασης που εκτελούνται αυτή την περίοδο,είναι πολύ πιθανό να βρισκόμαστε μπροστά σε παλιό χριστιανικό ναό.

Ο ιερός αυτός ναός βρισκόταν στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το άγαλμα του μεγάλου μας εθνικού ευεργάτη Δ.Παπαχαραλάμπους.Μάλιστα,είχε μετατραπεί σε τζαμί.

Πρόκειται για τι τζαμί του Ομέρ Εφέντη, όπως το περιγράφει τ ο1876 ο Σαλβατόρ. (ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΑ 9/1977, σ. 287). Γι’ αυτό τη θεωροῦσαν μιασμένη. Δεν ίσχυσε όμως τούτο για τον Άγιο Δημήτριο που ήταν προηγουμένως τζαμί.

Ο Σαλβατόρ γράφει: Εάν ανέβει κανείς πιο ψηλά απ’αὐτήν την πύλη(τη Δυτική) βρίσκει κοντά στα ερείπια της μισογκρεμισμένης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου τα περισσότερα όμορφα τούρκικα σπίτια. ( . ).

Ὅπως ἀναφέραμε, τά ἐρείπια πού ὑπῆρχαν στήν Πλατεία Παπαχαραλάμπους, ἀποδίδονται στόν Ἅγιο Νικόλαο. Ἑπομένως δύο ἐκκλησίες στόν ἴδιο ἅγιο σέ μικρή ἀπόσταση δέν εἶναι λογικό νά ὑπῆρχαν.

Εάν οι αναφορές αυτές είναι σωστές, πρέπει να σκεφτοῦμε ότι κάποια από αὐτές καταστράφηκε ή μετατράπηκε σε τζαμί και μετακινήθηκε στην άλλη θέση. Πιθανότερη όμως είναι η εκδοχή να ταυτίζονται με τον Όσιο Λουκά και να δόθηκε στον Σαλβατόρ εσφαλμένη πληροφορία.

Πβλ καί Γ. Παραλίκα, Ἐν Ναυπάκτῳ τῆ…..σ.174-176.

nafpaktianews.gr