Με νέα ρύθμιση που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο θα απαντήσει η Κυβέρνηση στην δυσκολία των πολιτών να αποπληρώσουν τα χρέη τους λόγω της πανδημίας, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός μιλώντας στα Παραπολιτικά FM τόνισε μεταξύ άλλων, ότι την ώρα που μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» στο πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού μέσω ΕΣΠΑ με 425 εκατ. ευρώ και προωθούνται μέτρα για την ενίσχυση των εποχιακά εργαζομένων στον κλάδο, δεν αποκλείεται να έρθει νέα ρύθμιση.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως τα χειρότερα έχουν περάσει για την οικονομία στη σκιά της πανδημίας και πηγαίνουμε πλέον σε μια ομαλοποίηση της κατάστασης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κλείνει η κάνουλα της βοήθειας. Εντός των επομένων εβδομάδων ενεργοποιούνται τα μέτρα κάλυψης παγίων δαπανών μέσω πιστωτικών φόρων και εισφορών όπως και η ενεργοποίηση πιστωτικών σημειωμάτων για τους λήπτες ενισχύσεων στο πλαίσιο των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής οι οποίοι θα επιλέξουν έξτρα ρευστότητα έως το τέλος του έτους αντί για «κούρεμα» οφειλών έως και 50%.

Τα μέτρα στήριξης έχουν σχεδόν στο σύνολό τους ανακοινωθεί και μένει πλέον ένα ανοιχτό κεφάλαιο το οποίο αφορά τη διευθέτηση των χρεών της πανδημίας.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εκλήθη σήμερα να σχολιάσει τις καλύτερες προβλέψεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ από θεσμούς και διεθνείς οίκους έναντι των προβλέψεων του Προγράμματος Σταθερότητας (3,6% φέτος) ανέφερε πως υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες οι οποίες έχουν οδηγήσει σε συγκρατημένες προβλέψεις στο εσωτερικό. Για παράδειγμα το Πρόγραμμα Σταθερότητας συντάχθηκε με την παραδοχή ότι τα έσοδα από τουρισμό θα είναι φέτος στο 40%-45% των αντίστοιχων του 2019. Εάν, όπως είπε τα έσοδα αυτά αποδειχθούν αυξημένα κατά 10 μονάδες, τότε αυτή και μόνο η εξέλιξη σημαίνει μια έξτρα μονάδα στο ΑΕΠ.

Επιπρόσθετα, μεγάλο ερωτηματικό είναι η λεγόμενη αναβαλλόμενη κατανάλωση. Στις τράπεζες η αύξηση των καταθέσεων ξεπερνά τα 24 δις. ευρώ στη διάρκεια της πανδημίας και υπάρχει η εκτίμηση ότι τα κεφάλαια αυτά δεν θα παραμείνουν στις τράπεζες λόγω και των χαμηλών επιτοκίων.

Το οικονομικό επιτελείο καταγράφει επί του παρόντος, περιορισμένα προβλήματα της λεγόμενης δευτερογενούς κρίσης στο μέτωπο των πτωχεύσεων και της ανεργίας, στοίχημα το οποίο θα πρέπει να κερδηθεί τους επόμενους μήνες.

Μέσα στο καλοκαίρι το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ώστε να ισχύσουν από τις αρχές του 2022 και στο μεσοδιάστημα να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ


vradini.gr