Τα νοικοκυριά, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις πρωταγωνιστούν στην εξοικονόμηση ρεύματος στην Ελλάδα, τον Αύγουστο, καθώς έκαναν μια σημαντική προσπάθεια να μειώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ που ανακοινώθηκαν χθες, η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίστηκε τον Αύγουστο κατά 12,92%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Πιο αναλυτικά, ήταν 5002 γιγαβατώρες (GWh) έναντι 5329 GWh την ίδια περίοδο το 2021.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η μεγαλύτερη μείωση σε ποσοστό 18,6% οφείλεται στη ζήτηση από το δίκτυο χαμηλής τάσης, δηλαδή τα νοικοκυριά και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που διαμορφώθηκε στις 3156 GWh.

Μικρότερη, σε ποσοστό μόλις 3% ήταν η μείωση από τις μεγάλες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης (501 GWh).

Σημειώνεται πως μετά την σημαντική πτώση της κατανάλωσης στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, πτωτικά κινείται κατά 0,54% η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και στο 8μηνο καθώς διαμορφώθηκε στις 35.337 GWh από 35.531 GWh πέρυσι.

Ωστόσο, παρά τη μείωση της ζήτησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε, ειδικά τον Αύγουστο, καθώς σημειώθηκε τετραπλασιασμός των εξαγωγών ρεύματος, στις 636 γιγαβατώρες ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 62,84 % στις 275 γιγαβατώρες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς η μείωση της ζήτησης αναμένεται να συνεχιστεί και για τον επόμενο μήνα, καθώς δρομολογείται το νέο μοντέλο κρατικών επιδοτήσεων στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο παρέχει οικονομικά κίνητρα κλιμακωτής ενίσχυση και bonus.

Παράλληλα, με φόντο τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας την ερχόμενη Παρασκευή, που θα αξιολογήσει την πρόταση της Κομισιόν για την εξοικονόμηση της ενέργειας στην Ευρώπη, σύντομα θα έρθει και σε κρατικό επίπεδο ο στόχος για γενική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 10%.

vimapress.gr