Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη, οι απειλές της Άγκυρας και οι ελληνικές αντιδράσεις απασχολούν μεταξύ άλλων, σήμερα, Πέμπτη (10 Νοεμβρίου) τον γερμανικό Τύπο, στην επισκόπηση που κάνει η Deutsche Welle.

Στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη αναφέρεται η διαδικτυακή έκδοση της Die Zeit με τον τίτλο «Η Ελλάδα θέλει να ξεκινήσει την εξερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοιχτά της Κρήτης». Στον υπότιτλο σημειώνει: «Η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil πρόκειται να διερευνήσει την ύπαρξη εικαζόμενων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης. Αυτό θα μπορούσε να εντείνει περαιτέρω τη σύγκρουση της Ελλάδας με την Τουρκία».

Αναλυτικότερα το δημοσίευμα αναφέρει: «Το έργο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω τη σύγκρουση της Ελλάδας με την Τουρκία για τα χωρικά ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο. Σε συμφωνία με τη Λιβύη το 2019, η Τουρκία αρνείται στην Ελλάδα το δικαίωμα σε αποκλειστική οικονομική ζώνη νότια της Κρήτης και ανοιχτά των Δωδεκανήσων στη Ρόδο και την Κω. Στη θαλάσσια περιοχή εικάζεται ότι υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η ΕΕ απορρίπτει τη συμφωνία. Η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας. Ωστόσο, η Τουρκία αγνόησε τις προειδοποιήσεις και έστειλε ένα ερευνητικό πλοίο στα ανοιχτά της Κρήτης το καλοκαίρι του 2020».


cnn.gr