Στιγμιότυπο από συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Με τέσσερις εισαγγελείς να έχουν προβεί ήδη σε καταγγελίες για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη εις βάρος του τέως υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, το κλίμα στην προανακριτική επιτροπή, που ξεκίνησε αρχικά να διερευνά την υπόθεση της Novartis, έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει.

Οι καταγγελίες των εισαγγελέων για παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου και σε άλλες υποθέσεις πλην της Novartis οδηγούν μέλη της Προανακριτικής σε σκέψεις για διεύρυνση του κατηγορητηρίου εις βάρος του τέως υπουργού. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ενδέχεται να αποφασίσει για τη διεύρυνση των κατηγοριών εις βάρος του τέως υπουργού, με δεδομένο ότι υπήρξαν από τους εισαγγελείς που εξετάστηκαν συγκεκριμένες καταγγελίες για παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου σε σειρά υποθέσεων που οι ίδιοι είχαν χειριστεί.

Αν αυτό συμβεί, αν δηλαδή οι κατηγορίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου «απλώσουν» και πέραν της Novartis, τότε η έρευνα της προανακριτικής επιτροπής θα προσλάβει εκ των πραγμάτων άλλη διάσταση, ενώ τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά και σε ό,τι αφορά την απόδοση κατηγοριών εις βάρος του τέως υπουργού, καθώς οι όποιες κατηγορίες δεν θα περιλαμβάνουν μόνο την υπόθεση της ενοχοποίησης χωρίς στοιχεία πολιτικών προσώπων.

Η Ολομέλεια της Βουλής, όπως υποστηρίζουν μέλη της Προανακριτικής, θα είναι εκείνη που θα επισημοποιήσει την όποια διεύρυνση των κατηγοριών και για άλλες υποθέσεις εις βάρος του τέως υπουργού, ο οποίος πλέον ελέγχεται για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης σε συγκεκριμένες υποθέσεις, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν και αποτελεί πρωτοτυπία στα πολιτικά μας πράγματα.

Οπως όλα δείχνουν, οι καταγγελίες των εισαγγελέων που εξετάστηκαν από την Προανακριτική καθόρισαν και το εύρος των εργασιών της, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των μελών της δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες και άλλος εισαγγελικός λειτουργός, που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να καταθέσει, να προσέλθει ως μάρτυρας στην επιτροπή. Είναι, δε, πολύ πιθανό να εξεταστούν από την προανακριτική επιτροπή και οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, καθώς σχετικό αίτημα έχει ήδη υποβληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην επιτροπή από το ΚΚΕ.

Πάντως, τα όσα οι εισαγγελείς έχουν ήδη καταθέσει –η Γεωργία Τσατάνη, επίτιμη εισαγγελέας Εφετών, συνεχίζει την κατάθεσή της αύριο Δευτέρα– αξιολογούνται ως σημαντικά από μέλη της Προανακριτικής, η οποία και τελικά θα συντάξει πόρισμα για τα περαιτέρω σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση, που αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς, όπως φαίνεται, εξελίσσεται.

Το τρίπτυχο των πιέσεων

Ποιες είναι όμως οι υποθέσεις, πέραν της Novartis, για τις οποίες υπήρξαν συγκεκριμένες καταγγελίες από τους τέσσερις εισαγγελείς που ήδη εξετάστηκαν και κατήγγειλαν τον τέως υπουργό για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης;

Οι εισαγγελείς Ελένη Ράικου, Παναγιώτης Αθανασίου, Ιωάννης Αγγελής και Γεωργία Τσατάνη κατήγγειλαν ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με τον έναν η τον άλλον τρόπο, ασκούσε πιέσεις με απειλές και εκβιασμούς για υποθέσεις που εκκρεμούσαν στα χέρια αρμοδίων εισαγγελικών λειτουργών, ενώ κατονόμασαν συγκεκριμένα περιστατικά.

Μάλιστα, η Γεωργία Τσατάνη, επίτιμη εισαγγελέας Εφετών, που είχε καταγγείλει δημοσίως τον Παπαγγελόπουλο από το 2016, επανέλαβε τις καταγγελίες της και πάλι, ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής, προκαλώντας αίσθηση για τις μεθόδους των πιέσεων τις οποίες, όπως ανέφερε, είχε και η ίδια υποστεί. Η εισαγγελέας μίλησε για τρίπτυχο «στοχοποίηση, ενοχοποίηση και, τέλος, βομβιστική επίθεση», περιγράφοντας, όπως ανέφερε, τη διαβάθμιση των πιέσεων που υπέστη για την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου, την οποία εκείνη την εποχή είχε χειριστεί.

Η εισαγγελέας Τσατάνη κατήγγειλε, με δυο λόγια, ότι δέχθηκε αφόρητες πιέσεις από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να δώσει τη δικογραφία Βγενόπουλου και προς τούτο στοχοποιήθηκε από δημοσιεύματα, στη συνέχεια ενοχοποιήθηκε πειθαρχικώς και, τέλος, δέχθηκε βομβιστική επίθεση από τους «Πυρήνες της Φωτιάς», ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα από την επίθεση είχε δοθεί εντολή να αποσυρθεί η αστυνομική φρουρά που επί χρόνια είχε.

Η κατάθεσή της, που συνεχίζεται αύριο, αναμένεται να ολοκληρώσει τις καταγγελίες της για πιέσεις, απειλές και λοιπά κατά Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Βγενόπουλου, ενώ ενδιαφέρον έχει η προαναγγελία της ενώπιον της επιτροπής, ότι διαθέτει στοιχεία για να αποδείξει τα όσα είπε, τα οποία και θα προσκομίσει στην επιτροπή κατά την αυριανή κατάθεσή της.

Πληροφορίες από το περιβάλλον της Γεωργίας Τσατάνη αναφέρουν ότι η εισαγγελέας διαθέτει τηλεφωνικά μηνύματα και κλήσεις που δέχθηκε από τον τέως υπουργό την επίμαχη περίοδο κατά την οποία δεχόταν πιέσεις για την υπόθεση Βγενόπουλου και τα οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ενισχύουν την κατάθεσή της ενώπιον της επιτροπής. Αλλωστε, η εν λόγω εισαγγελική λειτουργός είχε καταγγείλει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αμέσως μόλις δέχθηκε τις πιέσεις για τον χειρισμό της υπόθεσης Βγενόπουλου, ενώ είχε εξεταστεί και ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, χωρίς ωστόσο η διαδικασία ελέγχου της υπόθεσης να ολοκληρωθεί τότε.

kathimerini.gr