Του Σπύρου Συμεών για την Romfea.gr


…να και κάπου εκεί στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδος πλησίον του αρχαίου ομφαλού της γης βρίσκεται ένα μοναστήρι στα νοτιοδυτικά του νόμου Φωκίδος λίγα χιλιόμετρα μακρυά από την Καστροπολιτεία της Ναυπάκτου.

Ένα μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία, την Μάνα του Λυτρωτού του ανθρώπινου γένους και της Μάνας κάθε χριστιανού, κτισμένο σε έναν λόφο ύψους 750 μέτρων στις παρυφές του όρους των Βαρδουσίων ανάμεσα σε πυκνόφυτο δάσος από δρυς και αγριοκαστανιές.

Το μοναστήρι ιδρύεται από τον Άγιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη το 1077 και η περιοχή αναφέρεται με τον όρο Βαρνάκοβα εξ ου και και το όνομα της μονής αλλά και το προσωνύμιο της εικόνας της Παναγίας η οποία σύμφωνα με την παράδοση τοποθετείται στο μοναστήρι από την απαρχή της θεμελίωσης του.

Άγνωστο γιατί επέλεξε εκεί ο Άγιος Αρσένιος να κτίσει και να αφιερώσει μοναστήρι στην Παναγία όπου μέσα στους αιώνες χάθηκε και ο λόγος που ονομάστηκε η περιοχή και το μοναστήρι Βαρνάκοβα. Άλλοι πιθανολογούν ότι η προέλευση του ονόματος της βασίζεται σε τοπωνύμιο σλαβικής προέλευσης εκείνης της εποχής ενώ άλλοι πιθανολογούν πως το τοπωνύμιο ακολούθησε το προσωνύμιο της εικόνας της Παναγίας για την οποία πιθανολογούν ότι προήλθε από την πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας κι αν κάποιος το συνδέσει με το ότι δεν υπάρχει κάποια σαφής αναφορά στα αίτια επιλογής της τοποθεσίας αυτής για αφιέρωση μονής στην Παναγία ενδεχομένως η εικόνα να βρέθηκε εκεί με θαυμαστό τρόπο και πήρε το προσωνύμιο από τον τόπο προέλευσης της λ.χ. σαν και της Παναγίας της Προυσιώτισσας.

Άρρητα συνδεδεμένοι με την Παναγία της Βαρνάκοβας ήταν οι βυζαντινοί αυτοκράτορες της δυναστείας των Κομνηνών, μάλιστα είχαν τόση ευλάβεια και αγάπη στην Παναγία που έδωσαν στην κυριαρχία της μονής αρκετές και μεγάλες εκτάσεις πλησίον του ποταμού Μόρνου όπου κάποιες από αυτές χρησιμοποιήθηκαν για μετόχια της μονής.

Η αγάπη αυτή της οικογένειας των Κομνηνών δεν έπαψε και μετά την άλωση της Πόλης από τους σταυροφόρους το 1204 όπου οι Κομνηνοί κυριάρχησαν στο δεσποτάτο της Ηπείρου το οποίο πήρε υπό την κηδεμονία του και την περιοχή της Βαρνάκοβας έως ότου το 1359 ενσωματώθηκε ξανά στην βυζαντινή αυτοκρατορία.

Στην Μονή αφιερώθηκαν βάζοντας μετάνοια στην Παναγία και δύο εκ της οικογένειας των Κομνηνών πράγμα που αποδεικνύει το πόσο συνδεδεμένη με την μονή και την Παναγία ήταν οι Κομνηνοί.

Σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά στοιχεία και η δυναστεία των Παλαιολόγων των τελευταίων αυτοκρατόρων της Βασιλεύουσας ήταν άρρητα συνδεδεμένη με την Παναγία της Βαρνάκοβας.

Κατά την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης η Παναγία σκέπασε κάτω από τον θεομητορικό μανδύα της αρκετούς αγωνιστές και “μετέτρεψε” τον οίκο της σε καταφύγιο αλλά και ορμητήριο του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων ενώ λίγες μέρες μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου η οποία έμελε να αλλάξει το “ρ” της ιστορίας και να χαρίσει την ελευθερία του γένους των Ελλήνων πολλοί αγωνιστές βρήκαν καταφύγιο στην Παναγία όμως έγιναν αντιληπτοί από τουρκικά στρατεύματα τα οποία πολιόρκησαν μάταια την μονή και μη μπορώντας να εισέλθουν σκάβουν κάτω από το μοναστήρι για να τοποθετήσουν πυρομαχικά και να το ανατινάξουν.

Ένας Αλβανός όμως που υπηρετούσε τους τουρκαλαδες αγάδες πρόδωσε το μυστικό τους στον ηγούμενο της μονής και οι αγωνιστές μετά από μάχη διέφυγαν από μυστική κρύπτη-οδό που είχε είσοδο εντός του καθολικού της μονής και οδηγούσε έξω στο δάσος. Όπως είναι προφανές οι Τούρκοι λεηλάτησαν και σχεδόν κατέκαψαν ολάκαιρη την μονή ως αντίποινα.

Με την σύσταση του νεοελληνικού κράτους ο Ιωάννης Καποδίστριας γνωρίζοντας την ιστορία της μονής αλλά και την προσφορά της στο έθνος επιχορηγεί την μονή ώστε να ανακαινισθεί και να επανέλθει κατά το δυνατόν στην παλιά της αίγλη. Αυτό μαρτυρεί ότι ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος είχε μια αγάπη προς την Παναγία της Βαρνάκοβας για να παρακινήθει και να επιχορηγήσει την μονή με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται στους κτήτορες της.

Το 15αυγουστο του 1940 ανήμερα της εορτής της ένα συγκλονιστικό γεγονός λαμβάνει χώρα στο λιμάνι της Τήνου.

Ο τορπιλισμός της Έλλης και η Παναγία που θρηνούσε για τα παιδιά της συνέπασχε με αποτέλεσμα την ίδια στιγμή του τορπιλισμού ένας ισχυρός σεισμός με βουητό τάραξε την γαλήνη που επικρατούσε σε ώρα ακολουθίας στην Μονή της Βαρνάκοβας και ξάφνου οι μοναχοί αντίκρυσαν ένα τραύμα στο πρόσωπο της Παναγίας.

Μια σχισμή κατά μήκος όλου του προσώπου της που φανερώνει την οδύνη Της. Μια σχισμή που κάλυπτε μόνο το πρόσωπο Της και στο πίσω μέρος της εικόνας δεν ήταν ορατή εξ’ου και το θαυμαστό του γεγονότος…Μια σχισμή που την καθιστούσε μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της Παναγίας.

Η μορφή της πάντοτε γλυκιά και στον τύπο θύμιζε τις αχειροποίητες εικόνες της Ιεροσολυμμίτισας και της Προδρομίτισσας…

Κατά τους νεότερους χρόνους (το 1992 αναλαμβάνει γυναικεία αδελφότητα την μονή) η Παναγία της Βαρνάκοβας και η μόνη της συνέχισε να αποτελεί καταφύγιο κάθε χριστιανού με αναρίθμητα θαύματα για τα οποία εκατοντάδες πιστοί τα γνωστοποίησαν στην Μονή και εγγράφως.

Δυστυχώς πριν λίγες βδομάδες μετά από ανεξήγητη έως τώρα πυρκαγιά τμήματα του κτηριακού συγκροτήματος της μονής κάηκαν.

Το ίδιο και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βαρνάκοβας, κάτι που εγώ τουλάχιστον όσο έχω μελετήσει συναξάρια και ιστορικά εικόνων δεν το έχω ξανά συναντήσει. Άλλοι το εξηγούν ως θεία παραχώρηση κι άλλοι ως σημάδι προλεγόμενο για το Έθνος που την υπεραγαπά και το υπεραγαπά.

Οι μοναχές της μονής και η ηγουμένη όταν αναφέρονται στο περιστατικό αυτό αποκρίνονται στους πιστούς πως η ζωή του χριστιανού κοιτάζει μόνον μπροστά, δεν μένει σε γενόμενα γεγονότα αλλά προχωρά με γνώμονα την εσωτερική θέωση και δεν δίδει σημασία σε οτιδήποτε φθαρτό συμβαίνει…μοναδικό μας μέλημα θα πρέπει να είναι η θέωση μας, η ένωση μας με τον Χριστό κι αν αυτό τον πόθο τον κάνουμε στόχο τότε η Παναγία η Βαρνάκοβα θα μας έχει υπό την σκέπη Της όπως είχε τόσους και τόσους για αιώνες τώρα…!!

Θεῖον δώρημα τοῖς εὐσεβέσι,
Μῆτερ Πάναγνε, Εὐλογημένη,
παρὰ Κυρίου ἐδόθης Πανάχραντε,
ἐν Βαρνακόβῃ ἀκοίμητος Πρέσβειρα,
ὡς Ἀρσενίου, Δαυίδ ἐγκαλλώπισμα.
Κόσμου Ἄνασσα, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε,
δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.