Ο πατέρας της 4χρονης που καταγγέλθηκε από την πρώην σύζυγό του ότι ασελγούσε στην μικρή κόρη του, ξεσπά μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος» το οποίο μετέφερε την καταγγελία της γυναίκας του, που ήδη διερευνάται από την Εισαγγελία Πατρών.

Οπως ισχυρίζεται στην «Π» ο πατέρας, «εδώ και ένα χρόνο, η μητέρα της ανήλικης, 3 ετών τότε, για λόγους ανεξήγητους, που πιθανόν να οφείλονται στο ότι ο σύζυγός της την απέρριψε και την χώρισε, τον κατήγγειλε στην αστυνομία ότι είχε ενοχλήσει σεξουαλικά τη μικρή κόρη τους. Λόγω του πολύ ευαίσθητου θέματος, ο εισαγγελέας, διέταξε αμέσως να γίνει από αρμόδιο παιδοψυχίατρο του Καραμανδανείου μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, ενώ ταυτόχρονα η μητέρα σταμάτησε να επιτρέπει την επικοινωνία του πατέρα με το παιδί.

Η πρώτη εκτίμηση της αρμόδιας παιδοψυχιάτρου έλεγε ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα παιδοψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, επειδή το παιδί υποστήριζε ότι ο πατέρας του το φιλούσε και ότι έκανε μαζί του γυμνός μπάνιο. Ζητούσε μάλιστα η ίδια η πραγματογνώμονας να της ανατεθεί το σπουδαίο αυτό έργο.

Επειδή η μητέρα προφανώς περίμενε περισσότερα από την παιδοψυχίατρο, ζήτησε από τον εισαγγελέα την αντικατάστασή της και ο εισαγγελέας πράγματι ανέθεσε την πραγματογνωμοσύνη στην πολύπειρη επιστήμονα διευθύντρια του Καραμανδανείου. Αφού έκανε συνεδρίες πολλές φορές με τους γονείς και το παιδί, όλους μαζί αλλά και τον καθένα μόνο του, εργασία που διήρκησε έξι περίπου μήνες, τον Μάρτιο του 2022 κατέθεσε στην εισαγγελία την πραγματογνωμοσύνης της, η οποία ανέφερε ότι η σχέση του πατέρα με την ανήλικη είναι άψογη και ευεργετική για το παιδί, ότι δεν υπάρχει υπόνοια για σεξουαλική παρενόχληση του πατέρα στην ανήλικη, ότι όσα αναφέρει η ανήλικη τής υποβάλλονται από την μητέρα της. Οπως για παράδειγμα ότι τη φιλάει ο πατέρας στο στόμα και ότι σχέδια ύποπτου περιεχομένου δήθεν εκπονηθέντα από την ανήλικη τα κατασκεύαζε η γιαγιά του παιδιού από τη μητρική πλευρά, προκειμένου να ενοχοποιήσει τον πατέρα.

Πρόκειται, κατά την πλευρά του πατέρα, για μια ψυχιατρική έκθεση καταπέλτη με βάση την οποία ο πρόεδρος Πρωτοδικών Πατρών χορήγησε στον πατέρα ελεύθερη επικοινωνία με το παιδί του για ικανούς χρόνους, συμπεριλαμβανομένων και διανυκτερεύσεων!

Η έκθεση της παιδοψυχιάτρου

Στην επιστημονική κρίση της παιδοψυχιάτρου, αναφέρονται τα εξής:

«Η ανήλικη είναι κορίτσι με φυσιολογική ψυχοκινητική ανάπτυξη και ιδιαίτερα καλό γνωστικό επίπεδο σε σχέση με τη χρονολογική του ηλικία. Εχει ξεκινήσει και κατακτά έλεγχο των αρχών της πραγματικότητας… η αντίληψη των χρονικών εννοιών είναι συγκεχυμένη, ανάλογη της ηλικίας της. Από την εξέταση, δεν αναφαίνεται δυσκολία στη συναισθηματική ρύθμιση ή ακραίες αλλαγές της συναισθηματικής κατάστασης. Δεν αναφαίνεται μείζων ψυχοπαθολογία (π.χ. καταθλιπτικού τύπου).

Αντιθέτως, παρουσιάζεται πάντα με καλή διάθεση και με καλή συναισθηματική αλληλεπίδραση. Επίσης, δεν αναφαίνονται διαταραχές συμπεριφοράς όπως παρορμητική ή ριψοκίνδυνη συμπεριφορά. Δεν διαπιστώνονται σωματικά ενοχλήματα, συνδεόμενα με άγχος. Δεν προκύπτουν συμπτώματα ψυχικής διαταραχής ούτε στοιχεία μείζονος έκπτωσης λειτουργικότητας ή και παλινδρόμησης σε προηγούμενα στάδια ανάπτυξης κατά την παρούσα φάση.

Δεν αναφαίνεται περίεργη ή ανάρμοστη συμπεριφορά για την ηλικία της, όπως θα αναμενόταν μετά από την επίδραση έντονου ψυχοπιεστικού γεγονότος, στην ηλικία της. Δεν περιγράφονται εκδηλώσεις συχνές και υπερβολικές για την ηλικία της με σεξουαλικό περιεχόμενο, ούτε αναγνωρίζονται επαναλαμβανόμενες φανταστικές ερωτήσεις, που να αφορούν κάποιο ενδεχόμενο επεισόδιο κακοποίησης ή έντονο στρες. Δεν παρατηρήθηκαν εξωτερικές δυσμορφίες, ούτε στερεοτυπίες και μυοσπάσματα. Η εξωλεκτική επικοινωνία ήταν φυσιολογική και ενεργούσε με καλό συντονισμό. Δεν διαπιστώθηκαν δομικές διαταραχές στη σκέψη. Η ψυχοσυναισθηματική και γνωστική της εικόνα συμβαδίζει με το αναμενόμενο για τη βιολογική της ηλικία επίπεδο και το πολιτισμικό πλαίσιο, στο οποίο διαβιεί.

Τέλος, η γλώσσα του σώματος του παιδιού δεν μαρτυρούσε φόβο ή επιφυλακτικότητα. Σε σχέση με την ικανότητα του παιδιού να αντιλαμβάνεται την κοινωνική απαξία της διερευνώμενης πράξης, δεν έχει αναπτυχθεί, καθώς αυτή ξεκινά να αναδύεται κατά την παρούσα αναπτυξιακή φάση στην οποία έχει εισέλθει η ανήλικη. Απ’ όλη την ανωτέρω έκθεση και πάντα στα πλαίσια της ρευστής φύσης των δεδομένων και δυνατοτήτων της επιστήμης μας, της μικρής ηλικίας της εξεταζόμενης, αλλά λόγω και της χρονικής απόστασης που μεσολάβησε από την επίμαχη περίοδο, προκύπτει ότι κατά πάσα πιθανότητα η ανωτέρω ανήλικη αντιμετωπίζει θετικά την επικοινωνία με τον πατέρα της. Οι συνέπειες στη συμπεριφορά της και στην ψυχολογική της κατάσταση, η επικοινωνία και η εν γένει σχέση της με τον πατέρα της, κατά μεγάλη πιθανότητα είναι θετικές…».

Η αντίδραση της μητέρας

Οπως αποκάλυψε χθες η «Π», η μητέρα εξακολουθούσε να αρνείται την παράδοση του παιδιού για επικοινωνία και, κατά τον πατέρα, για να «εξουδετερώσει» την έκθεση της δ/ντριας του Καραμανδανείου, έσπευσε και βρήκε ιδιώτη ψυχολόγο και όχι παιδοψυχίατρο στην Αθήνα, η οποία συνέταξε την έκθεση και η οποία παρουσιάζει τον πατέρα ουσιαστικά «εγκληματία». Ας σημειωθεί ότι πριν από 20 μέρες περίπου με βάση όλα τα παραπάνω και μετά την τελευταία τροποποίηση του αστικού κώδικα, ο πατέρας ζήτησε από το δικαστήριο να αφαιρεθεί η γονική μέριμνα από την μητέρα. Και το τραγικό είναι, ενώ ζήτησε και έλαβε αναβολή, την ημέρα της συζήτησης της αίτησης αυτής, την επόμενη εβδομάδα που η υπόθεση επαναπροσδιορίστηκε, ξαναζήτησε αναβολή, κάτι που δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο, δεν παραστάθηκε η μητέρα στη δίκη και η υπόθεση εκδικάστηκε ερήμην της.

Και άλλη περίπτωση σε «εκκρεμότητα»

Θα πρέπει να τονιστεί πως δεν είναι η μοναδική περίπτωση καταγγελίας για ασέλγεια σε βάρος ανήλικου μετά από καταγγελία της διαζευγμένης μητέρας. Οπως η «Π» αποκάλυψε πριν μερικές εβδομάδες, σύντομα θα καθίσει στο εδώλιο γιατρός της Πάτρας, ο οποίος έχει καταγγελθεί από την πρώην σύζυγό του για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος του τότε βρέφους τους. Και σε αυτήν την περίπτωση ο γνωστός επιστήμονας, γόνος πολιτικής οικογένειας των Πατρών, υποστηρίζει ότι πρόκειται για σκευωρία που έχει επινόησε η πρώην γυναίκα του προκειμένου να τον τιμωρήσει και να του στερήσει την δυνατότητα να έχει επικοινωνία με το παιδί του. Η γυναίκα από την πλευρά της ισχυρίζεται πως… διαθέτει βίντεο στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα η ασέλγεια. Ο πατέρας αντιδρά και τονίζει ότι οι σκηνές στο βίντεο έχουν σχέση με πατρική αγάπη και όχι με ασέλγεια ή κακοποίηση. Η διαμάχη των δύο γονέων θα λυθεί στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης, κατά γενική ομολογία, διαδικασίας.

pelop.gr