Με την αιτιολογία της συντήρησης και εκπαίδευσης, δήλωσε την Τετάρτη (18/1) στέλεχος του Πενταγώνου, ότι δεν αναμένεται οι ΗΠΑ να προμηθεύσουν άμεσα την Ουκρανία με τα πιο προηγμένα άρματα μάχης «Abrams».

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Κόλιν Καλ, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το ενδεχόμενο να σταλούν άρματα μάχης Abrams στο Κίεβο δήλωσε ότι «δεν νομίζω πως βρισκόμαστε εκεί». Η δήλωσε αυτή έρχεται κατόπιν της πρόσφατης επισημοποίησης της απόφασης της Βρετανίας να γίνει η πρώτη χώρα που θα στείλει στην Ουκρανία βαριά άρματα μάχης Challenger 2.

Συμπλήρωσε δε, ότι «το Abrams είναι οπλικό σύστημα ιδιαίτερα περίπλοκο. Είναι ακριβό, απαιτεί δύσκολη εκπαίδευση, έχει κινητήρα τζετ. Πιστεύω πως καταναλώνει 11 λίτρα κηροζίνης το χιλιόμετρο».

«Δεν είναι και το ευκολότερο σύστημα ως προς τη συντήρηση», πρόσθεσε, χωρίς πάντως να αποκλείσει το ενδεχόμενο η αμερικανική θέση να αλλάξει στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι, η Ουκρανία κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχει αιτηθεί από τις κυβερνήσεις της Δύσης να αποστείλουν σύγχρονα άρματα μάχης για την άμυνα της χώρας έναντι των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι σύμμαχοι της χώρας έχουν δεσμευτεί να στείλουν κυρίως ελαφριά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ή μεταφοράς προσωπικού.

Επιπλέον, ο Κάλ επισήμανε, ότι ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έχει αποφύγει επιμελώς ως αυτό το στάδιο να στείλει στους Ουκρανούς οπλισμό τον οποίο «δεν θα μπορούν να επισκευάσουν, δεν θα μπορούν να συντηρήσουν και δεν θα μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα, διότι αυτό δεν θα ωφελούσε κανέναν».

Κατά δημοσιεύματα σε αμερικανικά και γερμανικά ΜΜΕ, η Γερμανία δεν θα συναινέσει στην παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2 στον στρατό της Ουκρανίας όσο οι ΗΠΑ δεν προχωρούν σε ανάλογη κίνηση με τα Abrams τους.


cnn.gr