O Γιάννης Λοβέρδος, βουλευτής ΝΔ, είπε πως και ο πρωθυπουργός κα η κυβέρνηση είναι μαζί με τους αγρότες.

«Σε πολλά που λέμε έχουν δίκιο αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα δημοσιονομικά μέσα της χώρας είναι απεριόριστα. Σε ορισμένα ζητήματα, όπως το ρεύμα ή ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, το έχει ήδη αναγνωρίσει. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που της δίνονται για να παράσχει στους αγρότες αυτά που αποφασίσει τι είναι δίκαια αιτήματα. Δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν όλα. Την Τρίτη θα γίνει συζήτηση με τον πρωθυπουργό και πιστεύω πως θα υπάρξει συμφωνία και ελπίζω μετά τη συμφωνία να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Εγώ ελπίζω να είναι διαπραγματευτικό όπλο(σ.σ το να κατέβουν στην Αθήνα με τρακτέρ). Το θεωρώ εκβιασμό εις βάρος του κοινωνικού συνόλου».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, είπε με τη σειρά της πως τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια.

«Χτες είμασταν στη Λάρισα που ήταν οι αγρότες που είναι στους δρόμους με δίκαια αιτήματα. Οι προσβολές της ΝΔ είναι συνεχείς προς τους αγρότες. Ο κ. Αυγενάκης πριν από ένα μήνα στην Παγκόσμια Διάσκεψη Υπουργών Γεωργίας στο Βερολίνο είπε, πως είναι κομματικά υποκινούμενη, άλλοι βουλευτές της ΝΔ  τους χαρακτηρίζουν τεμπέληδες και στο δια ταύτα δεν φέρνουν λύσεις. Εμείς οι λύσεις που προτείνουμε είναι κοστολογημένες και απολύτως λογικές. Μία κυβέρνηση που έχει κάνει πάνω από 10 δις απευθείας αναθέσεις ποιον προσπαθεί να κοροϊδέψει; Νομίζω πως ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να δώσει ως υπερκέρδη σε διυλιστήρια και παρόχους ενέργειας. Άρα έχει μία διαφορετική επιλογή, να στηρίξει και πάλι τα καρτέλ , και το κάνει για πέμπτο συνεχές χρόνο. Από την άλλη πιστεύω πως τα προβλήματα πρέπει να προλαμβάνονται».

Η Βάσια Αναστάσιου, μέλος Κ.Ε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ, είπε πως το ΠΑΣΟΚ έχει δική του θέση.

«Λες είναι δυνατόν να καταστράφηκαν τόσα στρέμματα και να μην έχει γίνει καμία αλλαγή σε αυτά που έδωσε η κυβέρνηση. Βλέπουμε την χώρα μας να πληρώνει 10 δις για εισαγωγή προϊόντων στα οποία έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι στα μέτρα του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε δίπλα στους αγρότες να ακούσει τα δίκαια αιτήματά τους γιατί είναι η βάση της χώρας μας».

Στο «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε και ο Σωκράτης Αλειφτήρας, εκπρόσωπος Τύπου Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

«Τρίτη και 13 με τον κ. Μητσοτάκη. Ελπίζω να ικανοποιηθούμε και μνα είναι σημαδιακή η μέρα. Ξεκινάμε από την μείωση του κόστους παραγωγής γι’ αυτό ζητάμε αφορολόγητο. Ζητάμε την μείωση της κιλοβατώρας στα 7 λεπτά. Αυτό δεν κοστίζει στην κυβέρνηση εκεί να αποφασίσει πως οι πάροχοι ενέργειας θα μειώσουν τα υπερκέρδη. Το κράτος έχει τους μηχανισμούς να γνωρίζουμε πόσα λίτρα πετρέλαιο χρειάζεται κάθε στρέμμα. Θα κάνουμε ένα διάλογο και του θέσουμε τις προτάσεις και περιμένουμε να πάρουμε απαντήσεις σε αυτά. Θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Αθγενάκης πώς ενώ η χώρα μας πήρε τα ίδια με τη νέα κοινή αγροτική πολιτική, στις τσέπες των αγροτών έφτασαν 40% λιγότερες επιδοτήσεις; Πού πήγαν τα 300-400 εκατ. ευρώ. Είναι υπόλογος απέναντι στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους».

Ο Βαγγέλης Παναγιώτου, αντιπρόεδρος συνεταιρισμού ΘΕΣ ΓΗ και αγρότης, είπε με την σειρά του:

«Θα πάει αντιπροσωπεία από εμάς στην Αθήνα να μιλήσει με τον πρωθυπουργό. Τα 80.000 στρέμματα είναι κάτω από το νερό, δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Μία λύση θα βρεθεί για το πετρέλαιο. Εμείς τι θα κάνουμε. Έχουμε στείλει παντού αιτήσεις και κανείς δεν μας δέχτηκε, μόνο ο περιφερειάρχης μας. Δεν μας δέχτηκαν γιατί θέλουμε να είμαστε και εμείς εκεί όταν θα πάρουν αποφάσεις για τη ζωή μας. Ο κ. Αυγενάκης μας είπε πως δεν μιλάει με τα μπλόκα αλλά τώρα που βγήκαν όλοι το έκανε. Ο κ. πρωθυπουργούς ήρθε τρεις φορές εδώ αλλά θέλουμε έργα. Ζητάμε μία χωριστή συζήτηση με τον πρωθυπουργό».

Πολιτική αντιπαράθεση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

«Φωτιές» έχει ανάψει στο πολιτικό σκηνικό η εκδήλωση για την κεντροαριστερά που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και στην οποία θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Διονύσης Τεμπονέρας, η Έφη Αχτσιόγλου, αλλά και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

«Δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει. Πρέπει να τεθεί το ερώτημα στον κ. Τεμπονέρα. Προσωπικά εγώ αλλά και ο πολιτικός μας χώρας είμαστε ανοιχτοί στον πολιτικό διάλογο και πρέπει να προσπαθήσουμε για τη συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου. Πάντοτε συντεταγμένα και το πλαίσιο του συλλογικού μετώπου», είπε η κ. Νοτοπούλου ενώ σε σχέση με τα μη κρατικά πανεπιστήμια είπε:

«Είμαστε με την υπεράσπιση του Συντάγματος και του δημοσίου πανεπιστημίου. Είμαστε απέναντι στην προσπάθεια υποβάθμισης του δημοσίου πανεπιστημίου. Δεν είναι θέμα κομματική πειθαρχίας είναι ο λόγος που είμαστε στην Αριστερά. Το δημόσιο πανεπιστήμιο δίνει τη δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο που μπορεί να προσφέρει στη συνέχεια. Θα δοθεί χώρος σε πανεπιστήμια που έχουν κατηγορηθεί μα πτυχία μαϊμού που θα κάνουν συμπράξει με άλλα πανεπιστήμια».

Η Βάσια Αναστάσιου είπε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια:

«Στις προγραμαμρτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Το πρόβλημα με αυτό το νομοσχέδιο ήταν ότι έγινε κρυφά. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει να πηγαίναμε σε έναν εθνικό διάλογο για την Παιδεία. Ήδη έχουν γίνει αιτήσεις με κερδοσκοπικά ιδρύματα. Έχουμε ενστάσεις και θα συζητηθεί. Το θέμα είναι πως έχουν δοθεί κονδύλια λιγότερα».

O Γιάννης Λοβέρδος είπε με τη σειρά του:

«Έπρεπε να έχει έρθει νωρίτερα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν διαχρονικά επί της ουσίας αλλά έχουν αρνηθεί να κάνουν την αναθεώρηση του άρθρου 16. Το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να υπάρχει».


Πηγή

Ακολουθήστε το agrinio24.gr στο GoogleNews. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή!!

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.