Τα περισσότερα νήπια, όσο ομιλητικά κι αν είναι, δεν έχουν ακόμα την ικανότητα να εκφράζουν τα συναισθήματα τους με λέξεις. Αντίθετα προτιμούν να σας δείχνουν με άλλους, μη λεκτικούς, τρόπους πώς αισθάνονται, γι’ αυτό καλό θα είναι να μάθετε να αποκωδικοποιείτε την συμπεριφορά του μικρού σας.

Δεν σας κοιτά στα μάτια.

Όταν ένα πιτσιρίκι αποφεύγει την βλεμματική επαφή, συνήθως ή είναι πολύ ντροπαλό ή αναγνωρίζει ότι έκανε κάτι κακό και προσπαθεί να γλiτώσει από τις συνέπειες.

Θέλει να πάρει όλα τα παιχνίδια του στο κρεβάτι.

Αν το μικρό σας για να πάει για ύπνο, πρέπει να πάρει μαζί του όσα περισσότερα χνουδωτά ζωάκια μπορεί, τότε μάλλον σας λέει με τον τρόπο του ότι φοβάται να κοιμηθεί μόνο του και έχει ανάγκη από οικεία αντικείμενα για να νιώσει ασφάλεια.

Καλύπτει το πρόσωπο του, όταν γνωρίζει καινούρια πρόσωπα.

Πολλές φορές τα πιτσιρίκια καλύπτουν το πρόσωπο τους με τα χέρια τους, κρύβονται πίσω από τη μαμά τους ή σηκώνουν την μπλούζα τους για να καλυφθούν, όταν συναντούν ένα νέο πρόσωπο. Η συμπεριφορά τους αυτή δείχνει την αγωνία και τη νευρικότητα που νιώθουν απέναντι στο άγνωστο πρόσωπο, αλλά και την προσπάθεια τους να διαχειριστούν το άγχος τους.

Κρύβεται, για να κάνει τα κακά του.

Πολλά παιδάκια πηγαίνουν πίσω από τον καναπέ ή κάτω από το τραπέζι, όταν θέλουν να κάνουν κακά. Αυτό δείχνει πώς μάλλον έχουν καταλάβει ότι οι μεγάλοι πηγαίνουν μόνοι τους στην τουαλέτα για τον ίδιο λόγο και αναζητούν και αυτά τον ατομικό τους χώρο. Επίσης, είναι ένα καλό σημάδι ότι το μικρό σας είναι έτοιμο για να περάσει από την πάνα στο γιογιό.

Δεν θέλει να αγκαλιάζετε άλλα παιδάκια.

Αν κάθε φορά που πηγαίνετε έστω να χαϊδέψετε ένα άλλο παιδάκι, το μικρό σας έρχεται και θρονιάζεται στην αγκαλιά σας, τότε σίγουρα αυτό που θέλει να σας πει είναι «είσαι η μαμά μου και ανήκεις μόνο σε μένα»! Μην υποκύπτετε στις σκηνές ζηλοτυπίας του, δείξτε του όλη την αγάπη σας, αλλά εξηγείστε του ότι μπορείτε να φέρεστε όμορφα και στα άλλα παιδάκια.

Πηγή: mother.gr


Πηγή