Οταν ο Νίκος Πορτοκάλογλου έγραφε για το ποτάμι που δεν γυρνάει πίσω, το άλλο Ποτάμι, το πολιτικό, δεν υπήρχε ούτε ως ιδέα στο μυαλό του Σταύρου Θεοδωράκη. Κανείς δεν είχε ασχοληθεί με το τι θα παίξει στα παιδιά στο Λαύριο, πάρα μόνο ο Διονύσης Σαββόπουλος. Φέτος, τρία χρόνια και δύο μήνες από την αναστολή λειτουργίας των γραφείων της Σεβαστουπόλεως, ποιος θυμάται πως κάποτε, το μακρινό 2014, ένα κόμμα που ξεφύτρωνε από το πουθενά υποσχόταν να τα αλλάξει όλα, χωρίς να γκρεμίσει τη χώρα; Ποιος θυμάται τον κόσμο και τον ενθουσιασμό εκείνης της πρώτης εκδήλωσης στο Λαύριο, όταν σκέφτεται τα πηγαινέλα στο Κίνημα Αλλαγής και το άδοξο τέλος, μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις σταδιακές αποχωρήσεις των βουλευτών του;

Το Ποτάμι δεν άντεξε στον χρόνο, ο Θεοδωράκης επέστρεψε στη δημοσιογραφία, αλλά οι άνθρωποί του βρήκαν χώρο – πολλοί από αυτούς μάλιστα πολύ πιο άνετο από εκείνον στον οποίο είχαν συνηθίσει. Σε πολιτικό επίπεδο μοιράστηκαν, επί της ουσίας, ανάμεσα σε όσους επέλεξαν να παραμείνουν στο ΠΑΣΟΚ μετά την επίσημη αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ και σε εκείνους που κοίταξαν προς την πλευρά της ΝΔ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η πραγματική αρχή του τέλους για Το Ποτάμι, καθώς μοιραζόταν τον φιλελεύθερο εαυτό του με το προφίλ που έχτιζε ο νέος (τότε) πρόεδρος της ΝΔ.

Στο Μαξίμου

Ο Δημήτρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, ανέλαβε διευθυντής του γραφείου Τύπου του Μητσοτάκη, με γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ομάδα του Γιάννη Βλαστάρη, ως λογογράφος του Πρωθυπουργού, βρίσκεται ο Δημήτρης Αντωνίου, που έκανε την ίδια δουλειά για τον Θεοδωράκη. Αρκετοί πρώην βουλευτές του κόμματος με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική: ως γαλάζιος βουλευτής πια, ο Χάρης Θεοχάρης, πρώην υπουργός Τουρισμού, έχει αναλάβει το προεκλογικό πρόγραμμα της Πειραιώς – θα είναι, προφανώς, και πάλι υποψήφιος ο ίδιος. Στον ανασχηματισμό του 2021 ο Γιώργος Αμυράς ανέλαβε υφυπουργός Περιβάλλοντος, ενώ στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα βρίσκεται και ο Ιάσονας Φωτήλας. Ο Γρηγόρης Ψαριανός είναι σύμβουλος του Παναγιώτη Πικραμμένου, η Χριστίνα Ταχιάου υπεύθυνη Επικοινωνίας του Κυριάκου Πιερρακάκη, ενώ ο Γιώργος Μαυρωτάς ανέλαβε γενικός γραμματέας Αθλητισμού.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, που δοκιμάστηκε πρώτη φορά σε εκλογές με Το Ποτάμι, σήμερα είναι εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Πολιτισμού και η Ολυμπία Αναστασοπούλου, επίσης πρώην υποψήφια με το κόμμα του Θεοδωράκη, είναι γενική γραμματέας Τουρισμού. Ο Πάνος Τσακλόγλου, μέλος της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού, είναι υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής του κόμματος, δούλεψε ως συνεργάτης του Γιώργου Κύρτσου και πιθανώς συζητά εκ νέου την κάθοδό του στις εκλογές, καθώς και τα τρία μεγαλύτερα κόμματα θα τον ήθελαν. Δύο πρώην κοινοβουλευτικοί στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες βρίσκονται στο σπίτι τους – ο Σπύρος Λυκούδης στην Αίγινα και ο Γιώργης Γραμματικάκης στην Κρήτη. Ενας, ο Σπύρος Δανέλλης, επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΠΑΣΟΚ παραμένουν ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, η Εφη Στεφοπούλου, ως γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο πρώην βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας, που συζητά πιθανή υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στις επόμενες αυτοδιοικητικές.

Στο Προεδρικό

Τα μέλη του γραφείου Τύπου του Ποταμιού, «τα παιδιά του γυάλινου γραφείου», συνέχισαν να εργάζονται αλλού – τέσσερις εξ αυτών στο Προεδρικό Μέγαρο, ένας στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και άλλος ένας στον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδα Χριστόπουλο. Η διευθύντρια του γραφείου Τύπου, Λίνα Παπαδάκη, είναι σήμερα σύμβουλος του προέδρου της ΕΡΤ, η οποία δέχτηκε κρούσεις να κατέβει υποψήφια με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα, ωστόσο οι συζητήσεις δεν προχώρησαν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ


Πηγή