Αναβολή μίας περίπου εβδομάδας παίρνει η διαδικασία για τις εγγραφές των πολιτών στον προσωπικό γιατρό, για τις οποίες είχε ανακοινωθεί ως ημερομηνία έναρξης η 1η Ιουλίου.

Ο λόγος της αναβολής έχει να κάνει με τεχνικά θέματα, σε σχέση με τη λειτουργία της πλατφόρμας των εγγραφών. Την ίδια στιγμή, όμως, έχει μόλις τέσσερις ημέρες που άνοιξε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη των συμβάσεων των γιατρών (Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Παθολογίας) με τον ΕΟΠΥΥ. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιουλίου. Αυτό σημαίνει, ότι για ένα διάστημα, οι εγγραφές πολιτών και οι συμβάσεις των γιατρών θα προχωρούν παράλληλα.

Μέχρι στιγμής, πάντως, φαίνεται πως αρκετοί γιατροί τηρούν στάση αναμονής. Ενδεικτικό είναι πως η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ) καλεί τα μέλη της να «διατηρήσουν ψυχραιμία» μέχρι να υπάρξει διαπραγμάτευση με τον ΕΟΠΥΥ «επί των βασικών όρων που θα διασφαλίσουν την εύρυθμη και ποιοτικότερη λειτουργία των ιατρείων και την ένταξη των μη συμβεβλημένων συναδέλφων». Σύμφωνα με την ΕΕΠΕ, υπάρχουν ασάφειες στις διαδικασίες όπως έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, οι παθολόγοι υποστηρίζουν ότι «θα πρέπει να καθοριστεί επακριβώς το πώς θα ορίζονται οι σχέσεις του προσωπικού ιατρού και των εγγεγραμμένων σε αυτόν ασφαλισμένων. Δεν υπάρχει ουδεμία πληροφόρηση με το πλήθος και τον κανόνα των επισκέψεων των ασφαλισμένων ή ως πάσχοντες από χρόνιο νόσημα ούτε υπάρχει ενημέρωση σχετικά με το πώς θα εξυπηρετούνται, καθώς και πώς θα αποζημιώνονται οι προσωπικοί ιατροί, για τα τυχόν επείγοντα περιστατικά εκτός των προκαθορισμένων ραντεβού».


cnn.gr