Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate. Η 55χρονη λογίστρια  του πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, η οποία συνελήφθη χθες, Τετάρτη, στο Μιλάνο, οδηγήθηκε σε κατ’οίκον περιορισμό ως προληπτικό μέτρο.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, τα αδικήματα της Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι ξεκίνησαν ήδη από το 2018, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι ανέφερε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι στις δηλώσεις στις 18/01. Μάλιστα, όπως σημειώνεται η Μπελίνι συνέχισε τις παράνομες δράσεις της «μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου 2022», δηλαδή «17 ημέρες μετά τις πρώτες συλλήψεις που έγιναν από τη Βελγική Αστυνομία».

Η ακρόαση για να αποφασιστεί η έκδοσή της στο Βέλγιο, έχει προγραμματιστεί για το τέλος του μήνα.

Οι ιταλικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψή της μετά από ευρωπαϊκό ένταλμα που εκδόθηκε από τους Βέλγους εισαγγελείς. Σε βάρος της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία, διαφθορά και ξέπλυμα χρημάτων.

Η Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι θα ήταν η αρχιτέκτονας του εταιρικού δικτύου που χρησιμοποιήθηκε για τη μετακίνηση και το ξέπλυμα των χρημάτων από την υποτιθέμενη διαφθορά. Αυτό υποστηρίζουν οι Βέλγοι δικαστές στα έγγραφα σε βάρος της 55χρονης. Πράξεις που εξηγούν και τις δηλώσεις του Τζόρτζι, πρώην συνεργάτη του Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος φέρεται να μίλησε για τον ρόλο της εν λόγω γυναίκας.

Τα γραφεία της είχαν ερευνηθεί πρόσφατα στο πλαίσιο της υπόθεσης, στην οποία φέρονται επίσης να εμπλέκονται το Μαρόκο, καθώς και το Κατάρ.

Η συμφωνία Παντσέρι με τις Αρχές

Ο Παντσέρι, ο κύριος ύποπτος για το Qatar Gate, συνήψε συμφωνία με τους Βέλγους εισαγγελείς στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται γι’ αυτόν ποινή φυλάκισης ενός έτους. Υπέγραψε μια ομολογία με αντάλλαγμα την εν λόγω ποινή φυλάκισης, ένα πρόστιμο και την κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων του που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος και υπολογίζεται ότι η αξία τους ανέρχεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, ανακοίνωσαν Βέλγοι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς. Ο ίδιος συμφώνησε να βοηθήσει την αστυνομία στις έρευνές της.

Η συμφωνία συνήφθη αφού ο δικηγόρος του δήλωσε πως τα πρόσωπα, σε βάρος των οποίων διεξάγονται έρευνες, κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης έως τεσσάρων ετών και μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο Παντσέρι είχε δώσει στον επίσης ύποπτο Βέλγιο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα 120.000 ως 140.000 ευρώ.


cnn.gr