Η ρωσική εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε επίσημα, τη διακοπή του φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία. Μετά την άρνηση της χώρας να πληρώσει σε ρούβλια τις προμήθειες που λαμβάνει από τη Ρωσία, έκλεισε η στρόφιγγα του αερίου για εκείνη, επιβεβαιώνοντας αυτά που δήλωσε νωρίτερα η φινλανδική εταιρεία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Gasgrid Finland.

Η Ρωσία μέσω προεδρικού διατάγματος που υπεγράφη στις 31 Μαρτίου, απαιτεί από τις αποκαλούμενες «μη φιλικές χώρες», μεταξύ των οποίων χώρες κράτη της ΕΕ, να πληρώνουν για το φυσικό τους αέριο σε ρούβλια. Πρόκειται για τις χώρες που έχουν συμφωνήσει στην επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά τη Φινλανδία, πιθανότατα οι χαμένες προμήθειες να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομία της, καθώς τα καύσιμα αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% περίπου του ενεργειακού μείγματος. Οι προμήθειες που λάμβανε χρησιμοποιούνταν κυρίως από εργοστάσια και όχι για θέρμανση όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.


cnn.gr