Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι προσπάθεις των πυροσβεστικών δυνάμεων στην Αγία Παρασκευή Κόνιτσας, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που καίει δασική έκταση, σε δύσβατο σημείο.

Στο σημείο επιχειρούν 21 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και άνδρες της τοπικής ΕΜΑΚ, ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματαοποιούν περιοδικά -μέχρι τη δύση του ηλίου- δύο ελικόπτερα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το πύρινο μέτωπο στην Ηλεία, η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αγία Μαύρα λίγο μετά τις 16:00, έχει οριοθετηθεί.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε τρεις περιφέρειες την Παρασκευή

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για αύριο, Παρασκευή 19 Αυγούστου, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς -κατηγορία κινδύνου 3- για τρεις περιφέρειες.

Συγκεκριμένα:

  • Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα & περιοχές σε Εύβοια και Μαγνησία
  • Αρκετές περιοχές σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα & Κρήτη
  • Δωδεκάνησα Σάμο και Ικαρία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

cnn.gr