Σε 3.549 ανέρχονται οι νεκροί από το φονικό σεισμό στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κηρύττοντας παράλληλα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 10 περιοχές της χώρας για το επόμενο τρίμηνο. 

Σε ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως 70 χώρες έχουν προσφερθεί να συνδράμουν στις έρευνες διάσωσης.

Παράλληλα είπε πως η χώρα θα ανοίξει τα ξενοδοχεία στην Αττάλεια για να φιλοξενηθούν οι σεισμόπληκτοι.

«Πάνω από 8.000 άνθρωποι διασώθηκαν από τα ερείπια» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι 53.317 μέλη σωστικών συνεργείων συνεχίζουν να εργάζονται αδιάκοπα στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Στις 10 επαρχίες που ισοπέδωσε ο σεισμός κατευθύνονται, επίσης, 5.000 γιατροί και νοσηλευτές από άλλες περιοχές της χώρας ενώ στέλνονται και 54.000 σκηνές και 102.000 κρεβάτια.

«Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές όχι μόνο της ιστορίας της αλλά του κόσμου» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν πως περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από το σεισμό, που έγινε αισθητός σε μια περιοχή συνολικής έκτασης 450χλμ –από τα Άδανα στα ανατολικά έως το Ντιγιάρμπακιρ στα δυτικά- και 300χλμ από την Μαλάτεια στα βόρεια έως τη Χατάι στα νότια.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία έχει ξεπεράσει τις 5.000 ενώ παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι ο δραματικός απολογισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει.


cnn.gr