Από αύριο ανοίγουν και πάλι κάποιες δραστηριότητες, για τη συμμετοχή στις οποίες απαιτείται η επίδειξη αρνητικού self test.

Πλην των σχολείων, υποχρεωμένοι να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο είναι όσοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της ΕΛ.ΑΣ, της πυροσβεστικής, του λιμενικού σώματος και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα υποβάλλονται ήδη σε self – test όσοι δουλεύουν στο λιανεμπόριο, την εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, τις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και τις σχολές οδηγών.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν παρουσιάσει αρνητικό τεστ, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, μέχρι ο εργαζόμενος να παρουσιάσει το αρνητικό τεστ.

Το πρόστιμο σε περίπτωση που εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο χωρίς δηλωμένο αποτέλεσμα self test επιβάλλεται πρόστιμο της τάξης των 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Η ποινή ανεβαίνει στα 1500 ευρώ εάν ο εργαζόμενος είναι θετικός στον κορωνοϊό.

Από αύριο ανοίγουν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Επίσης, επαναλειτουργούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.

Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση θα διενεργούνται self – test μια φορά την εβδομάδα. Τη Δευτέρα αρχίζουν οι αθλητικές ακαδημίες, με προπονήσεις σε μικρά γκρουπ έως 10 άτομα.


vradini.gr