Την Δευτέρα στις 3 το απόγευμα θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, με πρώτο θέμα στην Ημερήσια Διάταξη την συζήτηση για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed με εισηγητή τον αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Λάμπρο Δημητρογιάννη.

Με περίπου 2.000 km μήκος, εκ των οποίων περισσότερα από 1.400 km υποθαλάσσια (περίπου 840 km στα ελληνικά ύδατα), ο αγωγός EastMed θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα μέσω της Κρήτης, και αφού διατρέξει για περίπου 540 km την ηπειρωτική Ελλάδα, θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω μιας υποθαλάσσιας διαδρομής 210 km εντός του Ιονίου πελάγους, μέσω του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ.

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Το τμήμα του αγωγού που βρίσκεται στην Πελοπόννησο ξεκινάει στον Αγ. Φωκά Μονεμβασιάς της Λακωνίας και με κατεύθυνση βόρεια-βορειοδυτική καταλήγει στη θέση προσαιγιάλωσης που βρίσκεται 2,8 km βορειοανατολικά του οικισμού Λακκόπετρα, στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας. Το τμήμα Πελοποννήσου θα έχει εξωτερική διάμετρο 48’’ και συνολικό μήκος περίπου 300 km.

@ Στο τμήμα που αφορά την Δυτική Ελλάδα, ο αγωγός εισέρχεται στην Ηλεία, 10 km ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και 3 km ανατολικά της τεχνητής λίμνης του Πηνειού.

@ Στη συνέχεια ο αγωγός εισέρχεται στην Αχαΐα και οδεύει κατά μήκος της κορυφογραμμής του όρους Μόβρη και κατόπιν τούτου καταλήγει στην παραλία του Καλαμακίου στον Πατραϊκό Κόλπο.

@ O Κλάδος της Μεγαλόπολης εκτείνεται από τον οικισμό Σουλάρι και ακολουθώντας βόρεια κατεύθυνση εκτείνεται περίπου 10 km μέχρι την Μεγαλόπολη και θα έχει εξωτερική διάμετρο 16’’.

@ Από την Πελοπόννησο προς τη Δυτική Ελλάδα, ο αγωγός διασχίζει τον Πατραϊκό Κόλπο με βορειοανατολική κατεύθυνση. Το μήκος αυτού του υποθαλάσσιου τμήματος είναι περίπου 17 km και το μέγιστο βάθος είναι περίπου 110 m. Θα έχει εξωτερική διάμετρο 46’’ και

@ Το τμήμα του αγωγού που βρίσκεται στη δυτική Στερεά Ελλάδα ξεκινά 3 km νοτιότερα από τον οικισμό Γαλατάς στον Δήμο Ναυπακτίας της Αιτωλοακαρνανίας, και με κατεύθυνση βόρεια-βορειοδυτική καταλήγει στην ορεινή περιοχή Φλωροβούνι που βρίσκεται 3,5 km νοτιοανατολικά του οικισμού της Πέρδικας, στον Δήμο Ηγουμενίτσας της Θεσπρωτίας, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο ήδη αδειοδοτημένος Σταθμός Συμπίεσης του έργου Αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ.

pelop.gr