Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η πρόεδρος του κόμματος Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου με θέμα: «Συμβασιούχοι έργου e-ΕΦΚΑ» ζητώντας μονιμοποίηση συμβασιούχων μίσθωσης έργου στον ΕΦΚΑ που προσλήφθηκαν για τη διαχείριση των εκκρεμών συντάξεων απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου. Παίρνοντας τον λόγο ο Υφυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης και το σχετικό νομικό πλαίσιο. Σύμφωνα με το νόμο 2527/1997 που διέπει τις συμβάσεις έργου μεταξύ φορέων του Δημοσίου και φυσικών προσώπων πριν τη σύναψη της σύμβασης απαιτείται, μεταξύ άλλων, έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και βεβαίωση του ΑΣΕΠ ότι πρόκειται για γνήσια σύμβαση έργου, που δεν υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία και δεν καλύπτονται με αυτήν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Επίσης, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004 προβλέπεται ότι συμβάσεις που καταρτίζονται διαδοχικά μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζόμενου με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας, απαγορεύεται να υπερβαίνουν τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες σε συνολικό χρόνο απασχόλησης.

Για τον ΕΦΚΑ

Στην προκειμένη περίπτωση τα άτομα αυτά προσλήφθηκαν από τον ΕΦΚΑ προκειμένου να συνδράμουν στην εκκαθάριση εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης, ένα έργο συγκεκριμένης διάρκειας συνολικά δεκατεσσάρων (14) μηνών, το οποίο ωστόσο, πήρε δυο φορές παράταση φτάνοντας τους είκοσι τρεις (23) μήνες, το ανώτατο δηλαδή όριο που επιτρέπει ο νόμος. Παράλληλα πρόκειται για ένα έργο που σε σημαντικό βαθμό έχει πλέον ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου όπως ακριβώς επιστρέψαμε στην κανονικότητα με τη διαχείριση των εκκρεμών συντάξεων πρέπει κάποια στιγμή να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και με τις προσλήψεις.

Με βάση τις συνταγματικές διατάξεις η πρόσληψη υπαλλήλων στο Δημόσιο γίνεται είτε με διαγωνισμό είτε με επιλογή σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια και υπάγεται στον έλεγχο του ΑΣΕΠ ενώ, επίσης όπως υπογράμμισε ο κος Τσακλόγλου, απαγορεύεται η μονιμοποίηση προσωπικού που έχει προσληφθεί με σύμβαση έργου και, επιπρόσθετα, απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεών του σε αορίστου χρόνου, μην αφήνοντας έτσι κανένα περιθώριο επέμβασης του νομοθέτη για μονιμοποίηση των εν λόγω συμβασιούχων.

Στην ερώτηση της κα. Κωνσταντοπούλου για το αν έχουν προκύψει ανάγκες στον ΕΦΚΑ και πως πρόκειται να καλυφθούν, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ενημέρωσε πως η Διοίκηση έχει ήδη προβεί σε διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στον e-ΕΦΚΑ, για τα έτη 2020-2023, οι οποίες θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του φορέα κατά μόνιμο και διαρκή τρόπο.

Οι σχετικές διαδικασίες, αφορούν στο σύνολό τους την πρόσληψη περισσοτέρων από 700 άτομα -σε διάφορα στάδια προκηρύξεων βρίσκονται ήδη 551 θέσεις, ενώ για το 2024 έχει εγκριθεί η πρόσληψη επιπλέον 155 νέων υπαλλήλων- με τον Υφυπουργό να καλεί τους συμβασιούχους να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, έχοντας σχετική εμπειρία σε θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία συνεκτιμάται στον διαγωνισμό.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ


enikonomia.gr

Ακολουθήστε το agrinio24.gr στο GoogleNews. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή!!

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.