Τις ζυμώσεις για τα πλεονάσματα συνεχίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αυτές τις ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει σημαντικές επαφές με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τη μείωση των πλεονασμάτων και τα αιτήματα της κυβέρνησης προς τους θεσμούς.

Εικόνες πολέμου στη Λιβύη – Μάχες μέχρι τέλους και δεκάδες νεκροί

Η αυλαία των διαβουλεύσεων ανοίγει σήμερα με αφορμή τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και πρώην υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος σε ημερίδα στην Αθήνα.

Θα ακολουθήσει η πρώτη επίσκεψη του νέου Επιτρόπου Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι στη χώρα μας την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Euro Working Group (EWG).

Τα πλεονάσματα

Στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει με κυβερνητικά στελέχη αναμένεται να βρεθούν η πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων.

Ιδιαίτερη θέση αναμένεται να κατέχει η σειρά αιτημάτων που έχει «καταθέσει» η κυβέρνηση με ορίζοντα την απόφαση για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.

Την Πέμπτη στις 6 Φεβρουαρίου, στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup σταθμίζονται τα νέα δεδομένα, μετά τις συνομιλίες που είχαν οι επικεφαλής των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση για την πέμπτη αξιολόγηση, και οι προτάσεις που έχει καταθέσει η Ελλάδα για εξασφάλιση επιπλέον δημοσιονομικού χώρου.

Παράλληλα θα αξιολογηθούν τα δεδομένα προόδου σε όλα τα μέτωπα της πέμπτης αξιολόγησης αλλά και στα βήματα που πρέπει να επιταχυνθούν για να διευκολυνθεί η κρίσιμη 6η αξιολόγηση που έπεται το Μάρτιο.

Στόχος είναι μέχρι το Eurogroup στις 18 Μαϊου να έχουν τεθεί οι βάσεις για μια συνολική πολιτική συμφωνία στις αρχές του καλοκαιριού, με σημαντικό ορόσημο το Eurogroup της 11ης Ιουνίου.

Βασική επιδίωξη  είναι η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωσης φόρων, αρχής γενομένης από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι από την αύξηση στον κατώτατο μισθό

tovima.gr