Πυρά κατά πάντων

Τις αιχμές και τις δημόσιες τοποθετήσεις για τις ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα, διαδέχθηκαν τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών, που σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση, στηρίζουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προτάσσοντας την ανάγκη το κόμμα να εμφανιστεί ενιαίο στις επαναληπτικές εκλογές που ακολουθούν.

O Αλέξης Χαρίτσης σε δήλωσή του πρόταξε την ενότητα του κόμματος υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να πορευτεί ενωμένος, πρέπει να πορευτεί υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα του ανθρώπου ο οποίος -βεβαίως μέσα από μια συλλογική προσπάθεια- άλλαξε ουσιαστικά το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας τη τελευταία δεκαετία και οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην εξουσία. Πρέπει λοιπόν να πορευτεί ενωμένος, πρέπει να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από τον πρόεδρο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα»

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και η Έφη Αχτσιόγλου, που ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα. Και αυτή τη στιγμή, κάθε συζήτηση που επιχειρεί αυτό να το αμφισβητήσει είναι εκτός πλαισίου είναι άκυρη και δεν προσθέτει απολύτως τίποτα. Μπροστά μας έχουμε μια πολύ δύσκολη μάχη, μια σημαντική μάχη, πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί, αν δώσουμε όλοι μαζί αυτόν τον δύσκολο αγώνα με τον Αλέξη Τσίπρα αρχηγό μας. Και πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι».

Ο Δημήτρης Βίτσας, πάντως, άφησε αιχμές στην ηγεσία λέγοντας πως ο Τσίπρας έχει ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Σαφέστατα και αυτός έχει ευθύνη για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα, νομίζω ότι έχει λόγο για την επόμενη πορεία. Και εννοώ πρώτο λόγο, αν θέλει να παραμείνει, να φύγει, δεν λέω ότι αυτό θα γίνει».

O Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε πως περίμενε το αποτέλεσμα της κάλπης αλλά δεν μιλούσε για να μην απογοητεύσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εγώ έβλεπα μια διαφορά. Θα μου πείτε γιατί Βαγγέλη Αντώναρε έλεγες ότι πάτε καλά. Γιατί  είμαι ενταγμένος σε ένα κόμμα και έπρεπε να δίνω ελπίδες και να ενθαρρύνω να κρατώ ζεστούς τους ανθρώπους που έρχονταν».

Χαρακτηριστικά ιδρυτή απέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα ο Νίκος Παππάς, ενώ η Θοδώρα Τζάκρη εκτίμησε πως η επικοινωνιακή καμπάνια έπρεπε να στηριχθεί περισσότερο σε αυτόν.

«Ο Αλέξης Τσίπρας για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηριστικά ιδρυτή. Το έχω πει και αλλού δημοσίως, είναι ο πρόεδρος ο οποίος στη θητεία του και με τις επιλογές τις δικές του καταφέραμε και γίναμε από ένα κόμμα μικρό, γίναμε ένα κόμμα το οποίο διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία, αυτό συμβαίνει μια δεκαετία».

«Η επικοινωνιακή μας καμπάνια έπρεπε να εστιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα»

«Έχω την άποψη ότι η επικοινωνιακή μας καμπάνια έπρεπε να εστιαστεί περισσότερο στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Θεωρώ ότι ο Α. Τσίπρας είναι το ένα και μοναδικό πολιτικό κεφάλαιο και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την κεντροαριστερά», δήλωσε η Θοδώρα Τζακρή.

Ο Γιώργος Τσίπρας που ήταν αυτός που άνοιξε τον κύκλο της εσωστρέφειας με την αναφορά του «δεν βρέχει, μας φτύνουν», τόνισε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ζήτημα ηγεσίας.

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα στην παρούσα φάση για τον Αλ. Τσίπρα. Όταν λέω παρούσα φάση, δεν εννοώ μόνο μέχρι τις εκλογές και μετά τις εκλογές. Το ότι πρέπει να συζητήσουμε τι έγινε και τι δεν έγινε και όποιος θέλει να θέσει θέμα αργότερα είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί προφανώς δημοκρατικό τους δικαίωμα είναι».

Μέσα στο γενικότερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, αναπτύχθηκε και μια έντονη φημολογία περί παραίτησης της Πόπης Τσαπανίδου από τη θέση της εκπροσώπου Τύπου, η οποία όμως διαψεύστηκε άμεσα από την Κουμουνδούρου.


Πηγή