Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις, καλύπτοντας τομείς όπως η ενέργεια και η τεχνολογία. Προηγήθηκαν συζητήσεις του Τούρκου Προέδρου με τον Πρίγκιπα των ΗΑΕ.

Οι δύο χώρες έρχονται πιο κοντά μετά από χρόνια «κόντρας», με στόχο την επικράτηση σε ό,τι αφορά την επιρροή στον αραβικό κόσμο.

«Τα προβλήματα με τα ΗΑΕ είναι τώρα πίσω μας. Μπαίνουμε σε περίοδο συνεργασίας, με στόχο το αμοιβαίο όφελος», δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος. Μάλιστα τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν ένα fund 10 δισ. δολαρίων για να στηρίξουν στρατηγικές επενδύσεις στην Τουρκία, περιλαμβανομένης της υγείας και της ενέργειας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών υπέγραψαν επίσης συμφωνία συνεργασίας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται συζητήσεις για μια δυνητική συμφωνία swap. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε επιδιώξει να κλείσει συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων (swap) με άλλες χώρες, ώστε να έχει πρόσβαση σε «σκληρό νόμισμα» και να χτίσει αποθέματα με τα οποία θα στηρίξει τη λίρα, η οποία έχει χάσει 45% φέτος. Εχει ήδη ανάλογες συμφωνίες με Κίνα, Κατάρ και Ν. Κορέα, συνολικού ύψους 23 δισ. δολαρίων.


vradini.gr