«Αναβαθμίζεται» ουσιαστικά η εκπροσώπηση της κυβέρνησης στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου καθώς αρχικά είχε αποφασιστεί μόνο η παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Αυτό είχε γίνει μεταξύ άλλων επειδή η υπουργός τρέχει το πρότζεκτ ανάδειξης του Τατοΐου και εμπλέκεται στις συνεννοήσεις – προετοιμασίες για την ταφή του τέως στο Τατόι.

Έτσι κι αλλιώς αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι παρότι αποφασίστηκε κεντρικά η ταφή του Κωνσταντίνου ως ιδιώτη, δεν παύει να ενεργοποιείται ένα μίνιμουμ πρωτόκολλο, δεδομένων ότι ο τέως ήταν δημόσιο πρόσωπο, ότι αναμένονται αφίξεις επισήμων απο το εξωτερικό κ.λπ.

Στο μεταξύ, από τη στιγμή που έχει λυθεί σε συνεννόηση κυβερνησης – οικογένειας το τελετουργικό σε ό,τι αφορά την ταφή του τέως και την εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη, δεν υπάρχουν ουσιαστικά άλλες εκκρεμότητες εκ μέρους της κυβερνησης.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ότι έχει αφεθεί στη συνεννόηση οικογένειας – εκκλησίας για το αν θα παραμείνει για μερικές ώρες η σορός στη Μητρόπολη, προκειμένου όποιος θελήσει να αποτίσει φόρο τιμής.

Η κυβέρνηση κοινώς δεν ήθελε ένα τριήμερο προσκύνημα που θα παρέπεμπε σε κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους.

Ταυτόχρονα είναι υπ’ ατμόν τα συναρμόδια υπουργεία για τη διασφάλιση των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας τόσο στο Τατόι όσο και στο κέντρο της Αθήνας, την ερχόμενη Δευτέρα.

Θα ταφεί στο Τατόι ως ιδιώτης

Ως ιδιώτης στο Τατόι θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,
  • Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,
  • Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,
  • Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,
  • Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία».

Οι επίσημοι που θα παρευρεθούν

Τα παιδιά του Κωνσταντίνου και η αδελφή του Σοφία της Ισπανίας βρίσκονται εδώ και ημέρες στην Αθήνα από τη στιγμή που επιδεινώθηκε η υγεία του. Στην Ελλάδα αναμένονται όλα τα εγγόνια του, τα πέντε παιδιά του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ και τα τέσσερα της Αλεξίας.

Η αποστολή των προσκλήσεων από την οικογένεια στα πρόσωπα που επιθυμούν να παραστούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θεωρείται θέμα χρόνου.

Ήδη έχουν ενημερωθεί οι συγγενείς και τα μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, με τα οποία συνδέονται προκειμένου να προετοιμάσουν την επίσκεψή τους στην Αθήνα.

Στην Αθήνα για να παραστούν στην κηδεία αναμένονται εκπρόσωποι των βασιλικών οίκων της Ισπανίας, της Δανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και του Λουξεμβούργου, χωρίς να αποκλείεται να παραστούν και εκπρόσωποι και άλλων ευρωπαϊκών βασιλικών οικογενειών.


Πηγή