Χθες Τετάρτη (22/6) στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας τις πρωινές ώρες διατυπώθηκαν παράπονα στη ΔΕΥΑΔ για πλημμελή ύδρευση στο Λάππα. Επί τόπου μετέβη συνεργείο της ΔΕΥΑΔ. Το συνεργείο διαπίστωσε τα εξής:

Ο αγωγός που συνδέει τη γεώτρηση του Δήμου με τη δεξαμενή ύδρευσης της κοινότητας είχε αποσυνδεθεί. Στη θέση του είχε τοποθετηθεί αγωγός που οδηγούσε το νερό της γεώτρησης σε παρακείμενο ελαιώνα που ποτίζονταν.

Η παράνομη σύνδεση διακόπηκε και η παροχή νερού προς τη δεξαμενή αποκαταστάθηκε. Στο μεταξύ υπήρξε επαφή του προέδρου της ΔΕΥΑΔ Παναγιώτη Κουνάβη με την ιδιοκτήτρια του ελαιώνα. Η ιδιοκτήτρια ανέφερε ότι είχε πάρει άδεια για την ενέργειά της από το Τοπικό Συμβούλιο Μετοχίου.

Ακολούθως ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ πήγε στο αστυνομικό Τμήμα Κάτω Αχαϊας όπου και προχώρησε στην καταγγελία του συμβάντος με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για τα αδικήματα που είχαν τελεστή.

Με την ευκαιρία αυτή η ΔΕΥΑΔ διευκρινίζει ρητά ότι κανένας τοπικός σύμβουλος ή άλλος αιρετός δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης στο δίκτυο ύδρευσης. Η αρμοδιότητα αυτή, σύμφωνα με το νόμο, ανήκει αποκλειστικά στις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΔ.

Ταυτόχρονα η ΔΕΥΑΔ εκφράζει την έκπληξή της για ορισμένους αιρετούς στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας που από τη μία φωνάζουν και διαμαρτύρονται για πλημμελή ύδρευση και από την άλλη δίνουν «άδειες» για να διακόπτεται η παροχή στη δεξαμενή ύδρευσης προκειμένου να ποτιστούν ελιές και άλλες καλλιέργειες.

Η δημοτική αρχή και η ΔΕΥΑΔ έχουν αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα. Αντικοινωνικές συμπεριφορές που αφήνουν κατοικίες και συνδημότες χωρίς νερό για να ποτιστούν κτήματα δεν είναι ανεκτές. Η αυθαιρεσία θα αντιμετωπίζεται με τη μέγιστη αυστηρότητα και η νομιμότητα θα αποκατασταθεί πλήρως.

Υπενθυμίζουμε πως στις 22 Ιουνίου 2022 εντοπίστηκαν – σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου – επτά περιπτώσεις παράνομων συνδέσεων με το δίκτυο ύδρευσης από τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΔ και το Δ.Σ. της Επιχείρησης προχώρησε στην επιβολή προστίμων ύψους 558 ευρώ.

Στις 27-5-2022 υπήρξε καταγγελία για κλοπή νερού.

Τέλος, οι βλάβες που παρατηρούνται στο δίκτυο ύδρευσης ειδικά σε δυσπρόσιτες περιοχές του Δήμου είναι αρκετά συχνές, καθιστώντας προφανώς ίσως επιτακτική την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ολιστικά το θέμα της ύδρευσης στη περιοχή.


Πηγή