Τιμήθηκε σήμερα, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, η ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Στο πλαίσιο του εορτασμού τελέσθηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων των τελευταίων πολέμων (τρίγωνο) και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.

         Στο μήνυμά του για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ο Δήμαρχος του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος ανέφερε:

«100 πικρά χρόνια από τότε που χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατομμύρια άνθρωποι διώχθηκαν για πάντα από τις εστίες τους.

100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.

Από τότε που ο ελληνισμός ξεριζώθηκε από τη Μικρά Ασία και τα παράλια

Η 14η Σεπτεμβρίου  μας υπενθυμίζει κάθε χρόνο πως η τραγική αυτή σελίδα στην ιστορία του Ελληνισμού δεν λησμονιέται

Πρόκειται για την πιο θλιβερή επέτειο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Το πέρασμα του χρόνου δεν είναι ικανό να σβήσει τις μνήμες αλλά μόνο να ενισχύσει την ιστορική μας συνείδηση.

 Και είναι χρέος όλων μας, να διατηρήσουμε ζωντανή την εθνική μας μνήμη. 

Να παραδειγματιζόμαστε από το παράδειγμα των προγόνων μας οι οποίοι κατά την μετεγκατάστασή τους στη μητροπολιτική Ελλάδα ορθοπόδησαν και προόδευσαν συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού γίγνεσθαι, 

 Και χρέος, όλων εμάς σήμερα αυτή την Ελλάδα να την παραδώσουμε αυθεντική και αναλλοίωτη στις επόμενες γενιές για να μας παραδειγματίζει και να μας εμπνέει με αξίες, αρχές και ιδανικά».

Screenshot 3 3 Screenshot 4 3 Screenshot 5 3 Screenshot 6 3 Screenshot 7 3