Φονικές πλημμύρες στο Πακιστάν, ιστορικών διαστάσεων ξηρασία και καύσωνες στην Κίνα και την Ευρώπη, καταρρακτώδεις βροχές στη μία πλευρά των ΗΠΑ και η χειρότερη ξηρασία εδώ και αιώνες στην άλλη: από τη μία άκρη του βόρειου ημισφαιρίου ως την άλλη τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατέστησαν πιο σαφή από ποτέ την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής για δισεκατομμύρια ανθρώπους.

«Αυτό το καλοκαίρι μάς δίδαξε ότι βρισκόμαστε εν μέσω κλιματικής κρίσης και ότι οι επιπτώσεις της είναι εδώ, παντού γύρω μας», δήλωσε ο περιβαλλοντολόγος Στέφαν Ράμστορφ. «Οδεύουμε προς μια κλιματική καταστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο, αν δεν δράσουμε γρήγορα και με αποφασιστικότητα», υπογράμμισε.

Όντως, φέτος το καλοκαίρι τα ακραία καιρικά φαινόμενα ακολουθούσαν το ένα το άλλο: ήδη από την άνοιξη στην Ινδία καταγράφηκε ένας ακραίος και πρόωρος καύσωνας, με τη θερμοκρασία συχνά να ξεπερνά τους 45 βαθμούς Κελσίου. Τον Ιούνιο ένας «θόλος ζέστης» κάλυπτε 120 εκατομμύρια Αμερικανούς, με μια σειρά καταιγίδων και πλημμυρών να τον ακολουθεί. Στο μεταξύ το δυτικό τμήμα των ΗΠΑ πλήττεται από ξηρασία που διαρκεί δύο δεκαετίες και πρόκειται για τη χειρότερη εδώ και 12 αιώνες.


cnn.gr