Ποιο είναι αυτό;

Ο λόγος για τα μανιτάρια, τα οποία, σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου της Pennsylvania, όχι  μόνο μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και πρόωρου θανάτου, αλλά αποδείχθηκε ότι ωφελούν και την ψυχική υγεία ενός ατόμου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διατροφικά δεδομένα, αλλά και στοιχεία της ψυχικής κατάστασης 24.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ -μεταξύ 2005 και 2016. Τελικά, διαπίστωσαν ότι όσοι από αυτούς έτρωγαν μανιτάρια, είχαν λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης.

Γιατί τα μανιτάρια έχουν αντικαταθλιπτική δράση;

Τα μανιτάρια περιέχουν εργοθειονίνη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τη βλάβη των κυττάρων και των ιστών στο σώμα. Σύμφωνα με μελέτες, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αποτροπή ψυχικών ασθενειών (σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και κατάθλιψη).

Το αμινοξύ εργοθειονίνη είναι αντιφλεγμονώδες και δεν μπορεί να το συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός. Όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οξειδωτικού στρες. Κατά συνέπεια, μειώνει και τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Τα λευκά μανιτάρια περιέχουν κάλιο, το οποίο θεωρείται ότι μειώνει το άγχος. Η ποικιλία Hericium erinaceus μπορεί να διεγείρει την έκφραση νευροτροφικών παραγόντων, με αποτέλεσμα την πρόληψη νευροψυχιατρικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη.


Πηγή