Του Βαγγέλη Γιακουμή

Μεγάλες είναι οι προσδοκίες της κυβέρνησης από το άνοιγμα του Τουρισμού και σε επίπεδο ενίσχυσης του ΑΕΠ, καθώς οι φιλοδοξίες είναι τα έσοδα να παρουσιάσουν άνοδο έως και 50% σε σχέση με την περσινή περίοδο. 

Ο στόχος είναι τα φετινά έσοδα από τον Τουρισμό να υπερβούν τα 10 δισ. ευρώ και φαίνεται ότι ο στόχος αυτός μπορεί να «πιαστεί.

Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα που υπάρχουν για το πώς θα κυλίσει το καλοκαίρι στα νησιά των Κυκλάδων. 

Στη Σαντορίνη για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι αρμόδιοι φορείς έχει ήδη ανοίξει το 40% των καταστημάτων Εστίασης και υπολογίζεται το υπόλοιπο 60% να έχει ανοίξει μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τα καταλύματα και τα ξενοδοχεία του νησιού, αυτή τη στιγμή έχει ανοίξει το 50%, ενώ και το υπόλοιπο 50% έχει προγραμματίσει να ανοίξει την 1η Ιουνίου.

Περίπου στο ίδιο επίπεδο κινείται και η Νάξος, ενώ σε κοντινά νούμερα κινούνται και οι υπόλοιποι τουριστικοί προορισμοί των Κυκλάδων, όπου οι επαγγελματίες του χώρου αισιοδοξούν ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα από το περασμένο Καλοκαίρι. Σε ό,τι αφορά τις τιμές στα καταστήματα Εστίασης οι υπεύθυνοι λένε ότι είναι ίδιες με πέρσι, ενώ σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων οι τιμές δεν έχουν διαφορές σε σχέση με την περασμένη τουριστική σεζόν.

Οι πρώτες αφίξεις

Στο αισιόδοξο κλίμα που υπάρχει έχει συμβάλει και το ότι από την Παρασκευή άρχισαν να φτάνουν οι πρώτοι τουρίστες από το εξωτερικό. Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδος υποδέχτηκαν τις πρώτες πτήσεις. Ειδικά για την Κρήτη χθες ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθούν στο «Ν. Καζαντζάκης» 14 πτήσεις, ενώ στο νησί περιμένουν στο επόμενο 4ήμερο να αφιχθούν περίπου 10.000 τουρίστες Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ελβετία, Γαλλία και Βέλγιο. Δυναμικά ξεκίνησε και η κρουαζιέρα στο Ηράκλειο, όπου χθες στις 9.00 το πρωί κατέφθασε το κρουαζιερόπλοιο «Main Siff 5» με 950 επιβάτες. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι της κρητικής πόλης ακόμη πέντε κρουαζιερόπλοια.

Κίνηση στο λιμάνι

Αυξημένος αναμένεται να είναι φέτος και ο εσωτερικός Τουρισμός. Ήδη από χθες η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά ήταν πολύ πιο αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, με τους πρώτους ταξιδιώτες να δηλώνουν πως η απελευθέρωση των μετακινήσεων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα που το περίμεναν πώς και πώς.

Η κίνηση αναμένεται να είναι ακόμη πιο έντονη σήμερα, με τα νησιά του Αργοσαρωνικού να αποτελούν την πρώτη επιλογή εκείνων που θα θελήσουν να αποδράσουν εκτός Αττικής για αυτό το Σαββατοκύριακο. Ήδη, σε Ύδρα, Σπέτσες και Πόρο ξενοδόχοι και εστιάτορες ευελπιστούν ότι θα έχουν αρκετό κόσμο. Και φυσικά, πέρα από τα πλοία της γραμμής υπάρχουν και οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, που ετοιμάζονται για την πρώτη εξόρμησή τους, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα κατά τόπους λιμεναρχεία, που βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»


vradini.gr