Την ελπίδα ότι αύριο θα μπορέσει να μεταβεί στο Κίεβο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο, με βασικό θέμα συζήτησης τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

«Ελπίζω αύριο να μπορέσω να βρεθώ στο Κίεβο»

«Θα έχουμε σήμερα την ευκαιρία στο Συμβούλιο να κάνουμε νέα συζήτηση σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ουκρανία κατά τη φάση αυτή της αντιμετώπισης της ρωσικής εισβολής. Για μένα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού ελπίζω ότι αύριο θα μπορέσω να βρεθώ στο Κίεβο», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις για τις τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις στο Λίβανο. «Θα συζητήσουμε για τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, μια συμφωνία που αφορά τις θαλάσσιες ζώνες και είναι εξαιρετικά σημαντική σαν ένα ακόμα επιτυχημένο παράδειγμα ειρηνικής επίλυσης διαφορών στη Μεσόγειο», ανέφερε ο Ν. Δένδιας.

Μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε, επίσης, ότι θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για του τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «δήθεν μνημόνιο» που «υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης για την εκμετάλλευση θαλασσίων ζωνών και πόρων που προέρχονται από τις θαλάσσιες αυτές ζώνες».

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, το μνημόνιο αυτό δημιουργεί επιπλέον κινδύνους για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο.

Παράδειγμα ειρηνικής επίλυσης διαφορών στη Μεσόγειο η συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου

Αναλυτικά  η δήλωση του Νίκου Δένδια, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ως εξής:

«Θα έχουμε σήμερα την ευκαιρία στο Συμβούλιο να κάνουμε μια νέα συζήτηση σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ουκρανία, κατά τη φάση αυτή της αντιμετώπισης της ρωσικής εισβολής. Για εμένα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού ελπίζω ότι αύριο θα μπορέσω να βρεθώ στο Κίεβο.

»Από εκεί και πέρα, έχουμε να συζητήσουμε για τη Συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, μία Συμφωνία που αφορά τις θαλάσσιες ζώνες και είναι εξαιρετικά σημαντική, ένα ακόμα επιτυχημένο παράδειγμα ειρηνικής επίλυσης τέτοιων διαφορών στη Μεσόγειο.

»Θα έχω, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσω το Συμβούλιο για το δήθεν «μνημόνιο» που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας για την εκμετάλλευση πόρων που προέρχονται από τις θαλάσσιες αυτές ζώνες. Ένα «μνημόνιο», το οποίο δημιουργεί επιπλέον κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο».

Διμερείς συναντήσεις

Στο περιθώριο των εργασιών του συμβουλίου υπουργών εξωτερικών της ΕΕ ο Νίκος Δένδιας είχε διμερείς συναντήσεις με τον ΥΠΕΞ της Φινλανδίας και τον Κύπριο ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδη.Πηγή