Ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπιτς απαλλάχθηκε σήμερα, Δευτέρα (9/1) των κατηγοριών για απάτη, ότι καταχράστηκε δύο εκατομμύρια δολάρια από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Μετά την απαλλαγή του, ενισχύεται η υποψηφιότητα του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, καθώς οι προβλέψεις τον κατατάσσουν ανάμεσα στα φαβορί.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει επιβολή ποινής φυλάκισης με αναστολή και προστίμου στον Μπάμπιτς βάσει των κατηγοριών για κατάχρηση ποσού 2 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια για την κατασκευή κέντρου ψυχαγωγίας και συνεδρίων κοντά στην πρωτεύουσα Πράγα.

Ο Μπάμπιτς, ο οποίος δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Στην τελική του κατάθεση στο δικαστήριο την Παρασκευή ο Μπάμπιτς είχε δηλώσει ότι η υπόθεση ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

«Ολόκληρη η υπόθεση είναι κατασκευασμένη, είναι πολιτικό ζήτημα, δεν παρουσιάστηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο», είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους βγαίνοντας από το δικαστήριο.

Με την υποστήριξη του κόμματός του ANO που έχει περάσει στην αντιπολίτευση, ο Αντρέι Μπάμπις επιδιώκει να είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών και να εκθρονίσει τον κατά καιρούς πολιτικό του σύμμαχο Μίλος Ζέμαν, η δεύτερη προεδρική θητεία του οποίου λήγει τον Μάρτιο.

Κανείς από τους προεδρικούς υποψήφιους δεν αναμένεται να κερδίσει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο. Ο δεύτερος γύρος θα είναι μονομαχία ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψήφιους και θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Ιανουαρίου.


cnn.gr