Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στο CNN Greece ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης για τον σεισμό που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (9/1) στην Κρήτη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο σεισμός αυτός δεν ήταν ο κύριος, και δεν υπάρχει κύριος, αφού στην περιοχή γύρω στα 40 χιλιόμετρα βόρεια-βορειανατολικά του Λασιθίου, υπάρχει μία σεισμική δράση εδώ και 15 μέρες.

«Έχει δώσει μεγέθη ακόμη και της τάξης των 4 Ρίχτερ σε υποθαλάσσιο ρήγμα με διεύθυνση βορειοανατολικά-νοτιοδυτικά», σημείωσε ο σεισμολόγος και τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το Λασίθι και το οικοδομικό της περιοχής», αφού, όπως είπε «οι σεισμοί έχουν σχετικά μικρό μέγεθος και είναι στη θάλασσα».

Τέλος, επεσήμανε πως τα δίκτυα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 Ρίχτερ αναστάτωσε την Κρήτη λίγο μετά τις 9 το πρωί της Δευτέρας. Προηγήθηκε σεισμός 3,8 Ρίχτερ πριν τις 7 το πρωί.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του νέου σεισμού εντοπίζεται 38 χιλιόμετρα βόρεια βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου και το εστιακό του βάθος στα 14,8 χιλιόμετρα.

Μέτρα προστασίας από τον σεισμό

Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:

Όταν γίνεται σεισμός:

  • Αν είστε μέσα στο σπίτι

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

  • Αν είστε σε ψηλό κτήριο

Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

  • Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

  • Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

  • Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία. Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

Τι να κάνετε μετά τον σεισμό αν είστε μέσα στο σπίτι

Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς. Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς. Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε. Εκκενώστε το κτήριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού. Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο. Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες. Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης. Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων. Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.


cnn.gr