Για την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έφερε στο προσκήνιο την κλιματική αλλαγή, την ώρα που τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη, ανακάλυπταν όψιμα τις έννοιες τις πράσινης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Ήταν Μάρτιος του 2021 όταν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με πρωτοβουλία της αείμνηστης προέδρου μας Φώφης Γεννηματά, κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου, έναν οδικό χάρτη, για τη διαμόρφωση ενός κλιματικού νόμου στη χώρα μας.

Για τη συμμετοχή της νέας γενιάς και τη δημιουργία Κλιματικής Συνέλευσης
Θεμελιώδες σημείο της πρότασης που καταθέσαμε, ήταν η συμμετοχή των πολιτών και ιδίως της νέας γενιάς, στη διαμόρφωση και παρακολούθηση της εφαρμογής του νέου κλιματικού νόμου, με ενίσχυση της διαγενεακής αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα προτείναμε, τη δημιουργία Κλιματικής Συνέλευσης με ένα Ανεξάρτητο Κλιματικό Συμβούλιο, το οποίο να προτείνει δεσμευτικούς στόχους προς υλοποίηση, για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.

Για τις διατάξεις του Νομοσχεδίου του Κλιματικού Νόμου
Το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπ’όψιν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Εισάγει ένα σύστημα διακυβέρνησης που ενισχύει τη γραφειοκρατία και καταντά μια αμιγώς κυβερνητική διαδικασία. Μια διαδικασία που διαμορφώνεται μακριά από την κοινωνία, χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών, αλλά και χωρίς την ουσιαστική εμπλοκή των θεσμών του Κοινοβουλίου. Δεν περιέχει διατάξεις για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τη συμμετοχή της νέας γενιάς. Οι στόχοι που θέτει, υπολείπονται των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο οι στόχοι αυτοί να αναθεωρηθούν προς το χειρότερο. Δεν λαμβάνει υπ’όψιν την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αναβάθμιση της κλιματικής της πολιτικής, με ενισχυμένους στόχους για τις ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Για την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο
Σε μια συγκυρία που ο πόλεμος στην Ουκρανία εντείνει την ανασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών για ενεργειακή επάρκεια, στο νομοσχέδιο δεν προβλέπονται μέτρα για την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο. Δεν υπάρχουν μέτρα για απανθρακοποίηση. Μέχρι το 2050 τα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης, έχουμε δεσμευθεί να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εργαστούμε για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Είναι προφανές, ότι οι στόχοι αυτοί, θα έπρεπε να περνάνε και μέσα από τον εθνικό κλιματικό νόμο.