Οι Αρχές της Βόρειας Κορέας δεν κατέγραψαν κανέναν θάνατο ασθενή «με πυρετό» τις προηγούμενες 24 ώρες και έκαναν λόγο για 134.510 νέες περιπτώσεις, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση τίθεται προοδευτικά υπό έλεγχο, καθώς διαπιστώνουν «σταθερή» μείωση τους, σχεδόν δύο εβδομάδες αφού ανακοίνωσαν επίσημα το πρώτο ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού στην απομονωμένη χώρα.

Οι αρχές βλέπουν «επιτυχίες» στην αντιμετώπιση της κρίσης: για τρίτη συναπτή ημέρα τα πιθανά κρούσματα παρέμειναν κάτω από το επίπεδο των 200.000. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων παρέμεινε αμετάβλητος, στους 68 νεκρούς επί συνόλου 2,95 εκατ. μολύνσεων. Όμως οι αριθμοί αυτοί αμφισβητούνται ολοένα εντονότερα από ειδικούς, που επισημαίνουν πως το μόνο που δείχνουν είναι πόσο δύσκολο παραμένει το να εκτιμηθεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Το ξέσπασμα της κρίσης, που ανακοινώθηκε τη 12η Μαΐου, πυροδότησε ανησυχίες λόγω της παντελούς απουσίας εμβολίων και φαρμάκων κατά της COVID-19, επαρκών ιατρικών υποδομών και της δυνητικής επισιτιστικής κρίσης που θα μπορούσε να προκαλέσει στο κράτος 25 εκατομμυρίων κατοίκων. Η Βόρεια Κορέα κρατά τα σύνορα κλειστά, ενώ δεν υπάρχει τρόπος να επαληθευτούν οι επίσημοι αριθμοί.


cnn.gr