Μία ρωσική φρεγάτα που φέρει την επωνυμία «Ναύαρχος Gorshkov» και η οποία μετέφερε υπερηχητικούς πυραύλους πέρασε από το Ντόβερ προτού φύγει από τα βρετανικά ύδατα όπου τη «συνόδευσαν» πλοία του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι η φρεγάτα είχε περάσει το στενότερο σημείο της Μάγχης – το στενό του Ντόβερ – πλέοντας νότια προς τον Ατλαντικό. «Η φρεγάτα θα συνεχίσει σύντομα να εκτελεί τις αποστολές της σε καθορισμένα σημεία του Ατλαντικού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο άμυνας της Μόσχας.

Το Βασιλικό Ναυτικό εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι το «HMS Portland» παρακολουθούσε το ρωσικό πολεμικό πλοίο και το συνοδευτικό του δεξαμενόπλοιο Kama, καθώς το ζεύγος έπλεε στη Βόρεια Θάλασσα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συμμετείχε προσωπικά στην τελετή αποχαιρετισμού όταν το πολεμικό πλοίο αναχώρησε από τη ναυτική βάση Severomorsk της Αρκτικής σε ένα ταξίδι που θα πραγματοποιήσει επίσης στη Μεσόγειο Θάλασσα και στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο Ρώσος πρόεδρος καυχήθηκε τότε ότι η Δύση δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην υπερηχητική δύναμη πυρός του. «Δεν έχει αντίστοιχο σε καμία χώρα στον κόσμο», δήλωσε ο ίδιος. «Είμαι βέβαιος ότι ένα τόσο ισχυρό όπλο θα μας επιτρέψει να προστατεύσουμε αξιόπιστα τη Ρωσία από πιθανές εξωτερικές απειλές και να συμβάλει στη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας».

Το Gorshkov μεταφέρει για πρώτη φορά θανατηφόρους πυρηνικούς πυραύλους Zircon – ή Tsirkon – 6.670 mph με εμβέλεια 625 μιλίων σε μια σημαντική πρόκληση προς τη Δύση, καθώς και πυραύλους Kalibr.

Νωρίτερα, η φρεγάτα με κατευθυνόμενους πυραύλους διοργάνωσε πολεμικούς αγώνες στη Νορβηγική Θάλασσα «απωθώντας τις αεροπορικές επιδρομές ενός προσομοιωμένου εχθρού».

Καθώς το πολεμικό πλοίο έπλεε προς τη Βρετανία, πλάνα που κυκλοφόρησαν την Τρίτη έδειξαν τις δυνατότητες του σκάφους όταν συμμετείχε σε μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων.


cnn.gr