Την παραπομπή σε δίκη των δυο κατηγορουμένων για την υπόθεση θανάτου του Σηφη Βαλυρακη ζητά με πρόταση του προς το δικαστικό συμβούλιο η εισαγγελέας Βαρβάρα Γνεσούλη

Η εισαγγελική λειτουργός ζητά να παραπεμφθούν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ προτείνει και τη διατήρηση των περιοριστικών όρων που τους έχουν επιβληθεί.

Στην πρόταση της εισαγγελέως περιγράφεται λεπτό προς λεπτό η συνάντηση των δυο σκαφών και οι κινήσεις των δυο δραστών που οδήγησαν στο θάνατο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Από τη δικογραφία, προκύπτει ότι στις 24 Ιανουαρίου 2021 οι 2 κατηγορούμενοι βρίσκονταν με το σκάφος τους «Περικλής -Μιχάλης» περίπου στις 12:30 στην θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας μεταξύ του Πεζονησιου και της Αγίας Τριάδας. Όταν αντιλήφθηκαν το φουσκωτό σκάφος του Ιωσήφ Βαλυράκη «Μίνα», το προσέγγισαν, παρεμβλήθηκαν στην πορεία του, οπότε τα δύο σκάφη μείωσαν την ταχύτητα τους και διαπληκτίστηκαν οι επιβαίνοντες τους. Ο Κ.Ε, που βρισκόταν στο πηδάλιο του αλιευτικού σκάφους ενήργησε επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη και προκάλεσε έντονους κυματισμούς.

Στη συνέχεια, με τους κατάλληλους χειρισμούς πλησίασε το σκάφος του Σηφη Βαλυράκη στο οποίο ήταν εν κινήσει με μικρή ταχύτητα και ο Α.Ε με τη χρήση ξύλινου κονταριού κατάφερε απανωτά χτυπήματα στον Σήφη Βαλυράκη, πλήττοντας τον στο πάνω μέρος του κορμιού τουλάχιστον 2-3 φορές με αποτέλεσμα την πτώση αυτού χωρίς τη θέλησή του στη θάλασσα, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν έφερε πάνω του τα ειδικά βάρη για κατάδυση αλλά και από το γεγονός ότι το σκάφος ήταν εν κινήσει, δεδομένα που αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτός να έπεσε οικειοθελώς στο νερό.

Κατά την εισαγγελέα, οι κατηγορούμενοι διέπραξαν την πράξη με πλήρη νηφαλιότητα, με υπολογισμό και εκτίμηση της διαμορφωθείσας κατάστασης και ενήργησαν ευρισκόμενη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και όχι εν βρασμώ ψυχικής ορμής. Μάλιστα, η κα. Γνεσούλη φέρεται να κάνει ειδική μνεία στη συμπεριφορά των κατηγορουμένων αμέσως μετά την πτώση του πρώην υπουργού στη θάλασσα. Όπως φέρεται να εξηγεί, οι δράστες μόλις αντιλήφθηκαν ότι Ιωσήφ Βαλυράκης έπεσε στη θάλασσα χτυπώντας την προπέλα των εν κινήσει σκαφών, αυτοί απομακρύνθηκαν από το σημείο, εγκαταλείποντας αβοήθητο το θύμα και χωρίς να παράσχουν οποιαδήποτε πληροφορία, αν και γνώριζαν ότι αναζητείται το θύμα από τις λιμενικές αρχές, παρεμποδίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο οποιαδήποτε έγκαιρη σωστική ενέργεια.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου των δικηγόρων της οικογένειας Βαλυράκη


cnn.gr