Σήμερα, Δευτέρα (23/1) η Εσθονία και η Λετονία ενημέρωσαν επίσημα τους Ρώσους πρέσβεις στα εδάφη τους πως έχουν συγκεκριμένο διάστημα να επιστρέψουν στην Ρωσία.

Το υπουργείο εξωτερικών της Εσθονίας, μάλιστα, ενημέρωσε επίσημα για την συγκεκριμένη κίνηση σημειώνοντας πως, η Μόσχα έχει το τελευταίο διάστημα κάνει τα πάντα προκειμένου να προκαλέσει την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας απάντησε στην κίνηση της Εσθονίας με αντίστοιχο διάβημα στους πρέσβεις στην Μόσχα, υπογραμμίζοντας πως οι θέσεις του Ταλίν και η ρητορική που χρησιμοποιείται είναι «ρωσοφοβική».

Ο Ρώσος πρέσβης πρέπει να αποχωρήσει μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου.

Ως κίνηση αλληλεγγύης προς την Εσθονία, περιγράφεται το αντίστοιχο διάβημα προς τον Ρώσο πρέσβη και από την Λετονία, με το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε στους Ρώσους διπλωμάτες να είναι το τέλος Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται πως, από τον περασμένο Απρίλιο στην υποβάθμιση των διμερών σχέσεων με την Μόσχα έχει προχωρήσει και η Λιθουανία με το αιτιολογικό πως οι Ρώσοι προχώρησαν σε εγκλήματα πολέμου στην περιοχή της Μπούτσα έξω από το Κίεβο στην πρώτη φάση του πολέμου.

Σήμερα με τον πλέον εμφατικό τρόπο οι Βαλτικές χώρες σταματούν τις επίσημες διμερείς επαφές με το Κρεμλίνο, μία κίνηση που φαίνεται πως έχει και την έγκριση του ΝΑΤΟ.


cnn.gr