Εν μέσω φόβων για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο βομβαρδισμών, και των διεθνών εκκλήσεων για άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το εργοστάσιο, η Μόσχα δήλωσε ότι θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» προκειμένου ειδικοί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να μπορέσουν να επισκεφθούν τον πυρηνικό σταθμό στη νότια Ουκρανία.

Ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, καταλήφθηκε από τη Ρωσία τον Μάρτιο λίγες μέρες αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία. Ο σταθμός έχει βρεθεί στο στόχαστρο πυρών τις τελευταίες ημέρες, με τη Μόσχα και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται για «πυρηνική τρομοκρατία».

«Σε στενή συνεργασία με την Υπηρεσία και την ηγεσία της, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε ειδικοί της IAEA να βρίσκονται στον σταθμό και να δώσουν μια αληθινή αξιολόγηση των καταστρεπτικών ενεργειών της ουκρανικής πλευράς», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.


cnn.gr